Linkovi

Severna Koreja hitan prioritet Sjedinjenih Država


Građani Pjongjanja posećuju brdo Mansu kako bi odali počast bronzanoj statui severnokorejskim bivšim liderima Kimu II Sungu i Jim Jongu II, u Severnoj Koreji, 12. februara 2021. (AP foto/Ča Song Ho)

Severnokorejski programi nuklearnog oružja i balističkih raketa hitan su prioritet Sjedinjenih Država, a Vašington ostaje posvećen denuklearizaciji zemlje, saopštio je u petak američki Stejt department.

Nedostatak direktnog angažmana Bajdenove administracije sa Severnom Korejom ne bi trebalo smatrati pokazateljem da izazov koji predstavlja njen program naoružanja nije prioritet, rekao je portparol Dipartmenta Ned Prajs.

"Zapravo, vrlo jeste", rekao je na redovnom brifingu.

Severna Koreja je nastavila da napreduje u svojim nuklearnim i raketnim programima poslednjih godina "što ovo čini hitnim prioritetom za Sjedinjene Države i ono čime smo posvećeni da se bavimo zajedno sa našim saveznicima i partnerima", rekao je Prajs.

"Glavna premisa je da ostajemo posvećeni denuklearizaciji Severne Koreje", rekao je.

Prajs je rekao da je nedostatak direktnog angažovanja do danas bio "u funkciji toga da bi se uverili da smo uradili diplomatski posao, da smo bili u bliskom kontaktu, u kontaktu sa našim partnerima i saveznicima", u cilju koordiniranog pristupa.

Administracija Bajdena, koja je na dužnost stupila prošlog meseca, saopštila je da sprovodi potpun pregled politike prema Severnoj Koreji u konsultacijama sa saveznicima, posebno Južnom Korejom i Japanom, nakon do tada nezabeleženog angažmana bivšeg predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji nije uspeo da nagovori Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja.

U poverljivom izveštaju Ujedinenih nacija u koji je Rojters imao uvid u ponedeljak kaže se da je Severna Koreja razvijala svoje nuklearne i programe balističkih projektila tokom 2020. godine kršeći međunarodne sankcije, uz pomoć finansiranja od oko 300 miliona dolara ukradenih putem sajber hakovanja.

Najviši zvaničnik predsednika Džoa Bajdena za Aziju, Kurt Kampbel, rekao je da administracija mora brzo da odluči kako da pristupi Severnoj Koreji i da ne ponavlja odlaganja iz Obamine ere koje je dovelo do "provokativnih" koraka Pjongjanga koji su sprečili angažovanje.

Državni sekretar Entoni Blinken, koji je u četvrtak sa južnokorejskim kolegom razgovarao o Sjevernoj Koreji, rekao je da bi se dodatne koordinacije mogle da koriste u koordinaciji sa saveznicima kako bi Severna Koreja izvršila denuklearizaciju.

Bajden je tokom predizborne kampanje nazvao Kima "nasilnikom" i rekao da će se sa njim sastati "pod uslovom da se složi da će smanjiti svoj nuklearni kapacitet".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG