Linkovi

Pompeo: Denuklearizacija, pa tek onda ublažavanje sankcija


Državni sekretar SAD Majk Pompeo sluša pitanja tokom zajedničke konferencije za novinare sa južnokorejskom ministarkom inostranih poslova Kang Kjung-Vaom i japanskim ministrom inostranih poslova Tarom Konoom, posle njihovog sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova u Seulu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo negirao je u četvrtak informacije iz severnokorejskih medija prema kojima je predsednik SAD Donald Tramp pihvatio, tokom Singapurskog samita sa Km Džong Unom, da postepeno ukida sankcije protiv Pjongjanga, rekavši da je Tramp bio vrlo jasan po pitanju koraka u tom procesu.

Zvanična severnokrejska Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila je da je Tramp ponudio ukidanje sankcija kako odnosi budu napredovali, nagoveštavajući fazni pristup u kome bi ustupci bili omogućeni na raznim stadiumima procesa denuklearizacije.

Govoreći na konferenciji za novinare u Seulu, pored južnokorejske ministrke spoljnih poslova Kang Kjung-Hvae i japanskog ministra spoljnih poslova Taroa Konoa, američki državni sekretar rekao je da Trampova administracija neće ponavljati greške koje su pravili prethodni predsednici, koji su nagrađivali Pjongjang za obećanja o denuklearizaciji.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, sastaje se sa južnokorejskom ministarkom inostranih poslova Kang Kjung-wha i japanskim ministrom inostranih poslova Taroom Konoom u Ministarstvu spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 14. juna 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, sastaje se sa južnokorejskom ministarkom inostranih poslova Kang Kjung-wha i japanskim ministrom inostranih poslova Taroom Konoom u Ministarstvu spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 14. juna 2018.

"Kada govorimo o greškama iz prošlosti, oni su omogućavali oslobađanje ekonomske i finansijske pomoći pre nego što se dogodila kompletna denuklearizacija. To se neće dogoditi. Predsednik Tramp je to jasno rekao", kazao je Pompeo.

Singapurska deklaracija

Predsednik Tramp opisao je svoj sastanak sa Kimom kao veliki uspeh i u tvitu je rekao: "Ne postoji više nuklearna pretnja Severne Koreje". Ali, zajednička deklaracija SAD i Severne Koreje neodređena je po pitanju detalja, ne obezbeđuje jasnu definiciju o tome šta čini denuklearizaciju, ne određuje se vremenski raspored za proces razoružanja i ne kađe se ništa o spoljnoj verifikaciji ispunjavanja zahteva.

Pompeo je, međutim, ukazao na to da u singapurskoj izjavi obe strane reafirmišu međukorejsku deklaraciju iz Panmunjoma iz aprila, u kojoj i Severna, i Južna Koreja pristaju da podrže sve ranije sporazume koji su specifikovali detaljnu nuklearnu zabranu i zahteve za verifikaciju.

Državni sekretar i njegove kolege u Seulu i Tokiju rekli su da su ujedinjeni u podršci sporazumu SAD - Severna Koreja i da su saglasni oko cilja potpunog, nepovratnog i proverljivog razoružanja severnokorejskog nuklearnog programa.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, hoda sa američkim generalom Vinsentom K. Bruksom, komandantom snaga Sjedinjenih Država u Koreji, nakon što je stigao u vojnu azu Osan u Pkeongteku, Južna Koreja, 13. juna 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, hoda sa američkim generalom Vinsentom K. Bruksom, komandantom snaga Sjedinjenih Država u Koreji, nakon što je stigao u vojnu azu Osan u Pkeongteku, Južna Koreja, 13. juna 2018.

Vojne vežbe

Nakon samita, predsednik Tramp iznenadio je saveznike u regionu nazivajući združene vojne vežbe sa Južnom Korejom "provokativnima" i kada je rekao da one neće više biti održavane, sve dok Severna Koreja bude nastavljala da pravi napredak ka denuklearizaciji.

Južnokorejska ministarka inostranih poslova Kang rekla je da o temi tih vojnih vežbi nije raspravljano u detalje na trilateranom sastanku SAD - Južna Koreja - Japan, ali je naglasila da vojni savez SAD - Južna Koreja ostaje jak i da će se nastaviti bliske konsultacije po svim zajedničkim bezbednosnim odlukama.

"Zajedničke vojne vežbe između SAD i Južne Koreje su stvar zasnovana na savezu između dve zemlje i tema su o kojoj treba da se odluči između vojnih vlasti nakon konsultacija. S obzirom n savez, mi se prema svim temama odnosimo pod primesom opredeljenja da zadržavamo čelično zajedničko odbrambeno držanje. Nije razgovarano detaljno o ovoj temi između troje ministara danas", rekla je Kang.

Zvaničnici SAD rekli su da nije jasno kakva vrsta treninga koja uključuje trupe SAD i Južne Koreje može biti zaustavljna zbog Trampove odluke da okonča "ratne igre", ali velike godišnje vežbe koje uključuju brodove i avione sposobne za nuklearne udare iz Guama i drugih baza SAD u regionu su verovatno završene.

Naposletku, južnokorejska ministarka inostranih poslova uputila je snažnu podršku sporazumu Tramp-Kim, nazivajući ga "istorijskom prekretnicom" prema miru koji će povećati politički zamah ka akciji.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, rukuje se sa japanskim ministrom inostranih poslova Taroom Konoom, tokom bilateralnog sastanka u hotelu u Seulu, Južna Koreja, 14. juna 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, rukuje se sa japanskim ministrom inostranih poslova Taroom Konoom, tokom bilateralnog sastanka u hotelu u Seulu, Južna Koreja, 14. juna 2018.

Rezevisanost Japana

Japanski ministar inostranih poslova, Kono, bio je oprezniji u svojim frazama. On je takođe pozdravio diplomatski napredak koji je napravljen na samitu, ali je zatražio pojašnjenje na trilateralnom sastanku da li će severnokorejski arsenal balističkih raketa kratkog dometa koji može da cilja japansko tlo i hemijski potencijal takođe biti eleminisani kao deo sporazuma o denuklearizaciji.

Zatražio je i uveravanja da američko vojno prisustvo u Japanu neće biti smanjeno, nakon što je Tramp najavio da bi voleo da povuče sve ili neke od više od 28.000 trupa u Južnoj Koreji u nekom trenutku, kao meru smanjivanja troškova i kako bi se smanjilo američko prisustvo u inostranstvu.

"Mi takođe razumemo da Sjedinjene Države ostaju predane odbrani svojih saveznika i bezbednosnoj privrženosti i da prisustvo snaga SAD u Japanu ostaje nepromenjeno", rekao je Kono.

Brojni analitičari upozoravaju da sporazum SAD-Južna Koreja o denuklearizaciji nije proizveo ni jedno umanjenje severnokorejske nukelarne ili raketne pretnje i da oni ostgaju skeptični po pitanju toga da će Kimova vlada pristati da razmontira čitav nukelarni i raketni pogram, koji je dugo bio viđen kao vitalan za njen opstanak.

Li Jun Đi je učestvovao u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG