Linkovi

Kim Džong Un najavljuje novo "strateško oružje"


Severnokorejski lider Kim Džong Un optužio je Trampovu administraciju da odugovlači u nuklearnim pregovorima i upozorio da će njegova zemlja uskoro predstaviti novo strateško oružje svetu dok jača svoju nuklearnu odbranu, da bi se suprostavila "gangsterskim" američkim sankcijama i pritisku.

Kim je upozorio da se možda više neće pridržavati moratorijuma na razvoj raketa dugog dometa i nuklearne testove, i zapretio "šokantnom akcijom" ako SAD ne ublaže stav u nuklearnim pregovorima.

Prema severnokorejskim državnim medijima, Kim je te komentare izneo da četvorodnevnoj konferenciji vladajuće partije u Pjongjangu. Objavio je da Severna Koreja nikada neće odustati od svoje bezbednosti radi ekonomske koristi, pošto se, kako kaže, suočava sa sve većim američkim neprijateljstvom i nuklearnim pretnjama.

"Rekao je da nikada nećemo dozvoliti drskim Sjedinjenim Državama da zloupotrebljavaju dijalog Demokratske Narodne Republike Severne Koreje i SAD da bi ispunile svoje mračne ciljeve, već će preći na šokantnu, stvarnu akciju da Amerika plati za bol koji je nanela našem narodu do sada", citirala je Kima korejska centralna novinska agencija.

Arhivski snimak susreta severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa prikazan na južnokorejskoj televiziji 31. decembra 2019.
Arhivski snimak susreta severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa prikazan na južnokorejskoj televiziji 31. decembra 2019.

Kim je dodao da ukoliko SAD "nastave sa neprijateljskom politikom prema Severnoj Koreje, nikada neće biti denuklearizacije Korejskog poluostrva a Pjongjang će nastaviti da razvija neopohodno strateško oružje radi državne bezbednosti dok SAD ne promene svoju politiku", prenela je agencija.

Međutim, Kim nije pokazao jasnu nameru da u potpunosti odustane od pregovora sa SAD.

Pregovori Vašingtona i Pjongjanga su zakočeni zbog neslaganja koja se odnose na korake u nuklearnom razoružanju i ukidanje sankcija Severnoj Koreji.

Neki eksperti kažu da će Severna Koreja, koja uvek pažljivo prati izborne promene u američkoj vladi, izbeći ozbiljnije pregovore sa Vašingtonom narednih meseci, dok ne bude videla kako će suđenje za opoziv Trampa u Vašingtonu uticati na američke predsedničke izbore.

Kim i predsednik Tramp sastali su se tri puta od juna 2018, ali su pregovori zastali posle neuspešnog drugog samita prošlog februara u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG