Linkovi

O NAMA

Glas Amerike (VOA) je najveća američka multimedijlna organizacija koja na više od 45 jezika emituje sadržaje za publiku koja nema pristup slobodnim medijima ili joj je taj pristup ograničen. Osnovan 1942. godine, Glas Amerike je posvećen sveobuhvatnom, nezavisnom i na istini zasnovanom izveštavanju. Glas Amerike, kao deo Agencije za globalne medije (U.S. Agency for Global Media – USAGM), u potpunosti finansiraju američki poreski obveznici.

Misija Glasa Amerike i nezavisnost uredjivačke politike garantovani su zakonima, koji štite novinare Glasa Amerike od uticaja, pritisaka ili odazde vladinih zvaničnika ili političara.

Predsednik Džerald R. Ford je 1976. godine potpisao Povelju Glasa Amerike (VOA Charter) u kojoj piše:

1. Glas Amerike će služiti kao postojano pouzdan i merodavan izvor vesti. Vesti Glasa Amerike biće tačne, objektivne i sveobuhvatne.

2. Glas Amerike će predstavljati Ameriku, ne bilo koji poseban segment američkog društva, i stoga će predstavljati uravnoteženi i sveobuhvatni prikaz značajne američke misli i institucija.

3. Glas Amerike će predstavljati politiku SAD jasno i efikasno, a takođe će predstavljati I odgovorne diskusije i mišljenja u vezi sa tom politikom.

Kongres SAD je 1994. godine usvojio Zakon o američkom međunarodnom emitovanju (U.S. International Broadcasting Act). Taj zakon obavezuje novinare Glasa Amerike da budu merodavni, tačni, objektivni, sveobuhvatni, uravnoteženi i da budu odraz američke kulturne i društvene raznolikosti.

Kongres je 2016. u Zakonu o budžetu za nacionalnu odbranu (National Defense Authorization Act) ponovo potvrdio da prikupljanje vesti i izveštavanje moraju da u kontinuitetu budu nezavisni i objektivni.

Svakog dana, novinari Glasa Amerike naporno rade i promovišu principe slobodnih medija u čitavom svetu.

Glas Amerike
Za slobodu medija

XS
SM
MD
LG