Linkovi

Kim Džong Un želi još jedan sastanak s Trampom


Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in (desno) i lider Severne Koreje Kim Džong Un na aerodromu u blizini planine Pektu
Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in (desno) i lider Severne Koreje Kim Džong Un na aerodromu u blizini planine Pektu

Severnokorejski lider Kim Džong Un želi da održi drugi sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom što pre i ubrza proces denuklearizacije Korejskog poluostrva, preneo je južnokorejski predsednik Mun Džae In na kraju trodnevnog samita sa Kimom u Pjonjangu. Lideri dve Koreje razgovarali su denuklearizaciji Korejskog poluostrva i uspostavljanju trajnog mira, ali analitičari tvrde da neće sve zavisiti od dobre volje Kima i Muna, i loptu prebacuju Donaldu Trampu.

U duhu pomirenja, lideri dve Koreje razgovarali su i na istorijskoj lokaciji: planini Pektu, rodnom mestu osnivača prvog Korejskog kraljevstva.

Glavni razgovori su se ipak vodili u Pjongjangu.

Cilj je bio da se izađe iz ćorsokaka u kojem su se našle Severna Koreja i SAD zbog toga što Pjongjang ne ispunjava obećanja o denuklearizaciji i okončanju razvoja raketnog programa.

Zato je prošlog meseca američki državni sekretar Majk Pompeo otkazao put u Severnu Koreju.

Kim i Mun potpisali su sporazum kojim se Severna Koreja poziva da trajno zatvori postrojenje za testiranje i lansiranje raketa, a da to nadziru međunarodni eksperti.

“Predsednik Kim Džong Un želi da se proces denuklearizacije odvija brže. Zato želi da američki državni sekretar Majk Pompeo dođe u Severnu Koreju I da se bude održan drugi samit sa predsednikom Donaldom Trampom što je pre moguće”, rekao je Mun Džae In.

On i Kim dogovorili su se i o potrazi za posmrtnim ostacima vojnika stradalih u Korejskom ratu, a predloženo je i da Kim poseti Seul do kraja godine - čime bi postao prvi severnokorejski lider, koji je posetio glavni grad Južne Koreje od kraja rata 1953.

Kim Džong Un je takođe ponudio da Severna Koreja zatvori svoje glavno nuklearno postrojenje u Jongbjonu, ako SAD na to budu odgovorile određenim merama.

Ipak, Brus Klinger iz fondacije “Heritidž” kaže za Glas Amerike da Mun Džae In nije uspeo da dogovori konkretne korake u denuklearizaciji.

“Pjongjang za to postavlja velike uslove jer najpre poziva Ameriku da preduzme odgovarajuće, ali nedefinisane mere”.

Dogovor lidera dve Koreje obradovao je Trampovu administraciju: državni sekretar Pompeo zakazao je sastanak sa severnkorejskim kolegom Ri Jong Hoom u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ipak, analitičari ocenjuju da će ceo proces mnogo zavisiti od sastanaka Kim Džong Una sa Donaldom Trampom - kako od najavljenog, tako i od onog koji se već desio u Singapuru, a na kojem je denuklearizacija načelno dogovorena.

XS
SM
MD
LG