Linkovi

Pompeo odbacio zahteve Severne Koreje o njegovoj smeni


Majk Pompeo i vršilac dužnosti Šanahan toko susreta sa japanskom delegacijom
Majk Pompeo i vršilac dužnosti Šanahan toko susreta sa japanskom delegacijom

Majk Pompeo, američki državni sekretar, odbacio je zahtev Severne Koreje koja je zatražila njegovu smenu sa pozicije glavnog pregovarača Donalda Trampa sa vlastima te zemlje.

"Ništa se nije promenilo, nastavljamo sa radom. Još uvek se bavim time”, rekao je Pompeo novinarima, insistirajući da će on i njegov specijalni izaslanik za Severnu Koreju Stiven Biegun ostati na poslu.

Svoje stavove Pompeo je izneo na konferenciji za medije sa vršiocem dužnosti ministra odbrane Patrickom Šanahanom, japanskim ministrom spoljnih poslova Tarom Konom i ministrom odbrane Takeši Ivaijem. Bio je to njegov prvi odgovor na zahtev Severne Koreje koji su vlasti te zemlje uputile u četvrtak nakon objave da je Pjongjang testirao novo taktičko oružje.

Istovremeno, Sjedinjene Države i Japan saopštili su da neće smanjiti intenzitet sankcija dok Severna Koreja ne rasformira nuklearno oružje i ne ukine programe razvoja balističkih raketa.

Zajedničke najave američkih i japanskih vlasti nakon susreta ministara spoljnih poslova dve države u Stejt departmentu podstakle su neizvesnost o nastavku pregovora o denuklearizaciji Severne Koreje.

Razgovori SAD-a i Severne Koreje su zapećku, pošto je drugi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una krajem februara okončan bez dogovora. Severna Koreja je, u međuvremenu, upozorila da se za pregovarački sto neće vratiti bez momentalnog ublažavanja sankcija koje su joj uvedene.

XS
SM
MD
LG