Linkovi

Bivši Trampov savetnik: Severna Koreja se neće odreći nuklearnog oružja


Bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton govori na skupu u Vašingtonu, 30. septembar 2019

Severna Koreja i Sjedinjene Države nastaviće u subotu nuklearne pregovore na radnom nivou, preneli su severnokorejski mediji, pozivajući su ne izjavu zamenika šefa diplomatije Čo Son Huija. Severnokorejski diplomata rekao je da će dan ranije biti uspostavljen preliminarni kontakt, ali još nije poznato gde će pregovori biti održani. Iz Bele kuće je saopšteno da će se zvaničnici dve zemlje sastati "tokom naredne nedelje". Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je prethodno da Severna Koreja nikada neće dobrovoljno odustati od svog nuklearnog oružja.

Sjedinjene Države podržavaju oštre ekonomske sankcije Severnoj Koreji sve dok ona ne prekine svoj nuklearni program. Predsednik Donald Tramp naglasio je svoj lični odnos sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i rekao da dve strane sarađuju u smeru denuklearizacije korejskog poluostrva. Severna Koreja saopštila je u ponedeljak da je postignut mali napredak zbog, kako je navela, političkih i vojnih provokacija Sjedinjenih Država.

Od Sjedinjenih Država zavisi da li će naši pregovori postati prozor mogućnosti ili situacija koja će ubrzati krizu”, rekao je izaslanik Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama Kim Song.

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un
Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra Severna Koreja ne planira da odustane od nuklearnog oružja.

“Mislim da je strateška odluka koju sprovodi Kim Džong Un takva da će učiniti sve što može da zadrži nuklearno oružje i da ga dalje razvija. On će možda pokušati da dobije slabije međunarodne sankcije, možda će pristati na neke ustupke, ali u trenutnim okolnostima nikada neće dobrovoljno odustati od nuklearnog oružja.”

Severna Koreja izvela je seriju raketnih proba ove godine ali nije izvela nije izvršila ni jednu nuklearnu probu od septembra 2017. godine. Tramp sebi pripisuje zasluge za to ali Bolton naglašava da to nije dobar znak.

“Jedan razlog, veoma dobar, veoma zabrinjavajući razlog zašto više ne testiraju nuklearno oružja u ovom trenutku ili projektile dugog dometa, je po mišljenju Severne Koreje, bilo ono ispravno ili ne, je da su probe završene i da može da proizvede nuklerane bojeve glave i balističke projektile dugog dometa. To nije ohrabrujući znak. To je zabrinjavajući znak.”

Bolton je rekao da je neprihvatljivo da se Severnoj Koreji dozvoli da poseduje nuklearno oružje.

“Ako se slažete, a možda nećete, neprihvatljivo je da Severna Koreja ima nuklearno oružje, i u jednom trenutku pimena vojna intervencija mora da bude opcija.”

Upotreba vojne sile je nešto što Tramp izbegava. On je otpustio Boltona prošlog meseca navodeći razlike u mišljenju u vezi sa Severnom Korejom, Iranom i drugim pitanjima i na njegovo mesto imenovao američkog pregovarača za talačke krize, Roberta O' Brajana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG