Linkovi

Kantrimen: Rano za procene uspeha samita dve Koreje


Da li je posle samita dve Koreje na pomolu nova era mira na Korejskom poluostrvu? Direktor Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši američki diplomata Tomas Kantrimen smatra da je prerano govoriti o tome, ali da je pozitivno to što posle samita ima razloga da Vašington i Pjongjang, posle zastoja u pregovorima, ponovo direktno razgovaraju.

“Mislim da je suviše rano reći da je samit dve Koreje bio uspešan. S jedne strane, postignut je minimum, neophodan da se proces održi u životu. Drugim rečima, samit je pružio dovoljan razlog Sjedinjenim Državama i Severnoj Koreji da se direktno međusobno ponovo angažuju.To je pozitivno, jer pred ovaj samit nije bilo izvesno da će to biti slučaj. Južnokoreanci nemaju baš identičnu agendu kao Sjedinjene Države, ali su dobili dovoljno od severnokorejske strane da Sjedinjenim Državama bude interesantno i vredno da se ponovo angažuju sa Severnom Korejom”.

Glas Amerike: Kim je tražio novi samit sa predsednikom Trampom i to brzo, obećao da će zatvoriti ključni objekat za testiranje projektila, kao i lansirne poligone, i prihvatiti međunarodne inspektore koji bi pratili taj proces, ukoliko Sjedinjene Države preduzmu, za sada neodređene, kako je rečeno “odgovarajuće korake”. Da li se može verovati ovakvim obećanjima i šta znači ta nova taktika?

Kantrimen: “Nisam siguran da je ovo baš nova taktika. Poput većine obećanja koje su Sjedinjene Države i Severna Koreja dale jedna drugoj do sada u ovom procesu, ta obećanja stupaju na snagu tek kad druga strana preduzme neki korak. Ono čemu se Kim nada je ono što veruje da mu je obećao predsednik Tramp u Singapuru, a to je deklaracija od strane Sjedinjenih Država o okončanju Korejskog rata. Jedini put napred u ovom slučaju bi bio da dve strane razrade korake koje će svaka od njih preduzeti, redom i u tandemu. Sjedinjene Države da preduzmu korake ka deklaraciji o okončanju Korejskog rata, a Severna Koreja da preduzme korake koji počinju zatvaranjem objekta u Jongbjonu, ali sežu daleko dalje u okviru procesa denuklearizacije. Stoga, rekao bih ovo nije nova taktika, nije novi stav od strane Severne Koreje, ali pokazuje dovoljno otvorenosti da se ovaj proces nastavi”.

Glas Amerike: Južnokorejski predsednik Mun je nagovestio da bi deklaracija o kraju rata na Korejskom poluostrvu mogla da bude postignuta do kraja ove godine? Koliko je to realistično?

Kantrimen: “Pa realistično je kao neka vrsta deklaracije u okviru dve Koreje. Da li su Sjedinjene Države spremne da se pridruže takvoj deklaraciji ili sastave sopstvenu deklaraciju, mislim da zavisi od neke vrste odgovora od severnokorejske strane kad je reč o nuklearnom pitanju”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG