Linkovi

Rusija i Kina traže ublažavanje sankcija Severnoj Koreji


Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom sednice posvećene Severnoj Koreji, 27. septembra 2018, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Rusija i Kina pozvale su u četvrtak da međunarodne sankcije protiv Severne Koreje budu ublažene, kao podsticaj njoj da se denuklearizuje. Zapad na poziv gleda kao na ugrožavanje međunarodnog konsenzusa o pritisku na Pjongjang.

"Kina čvrsto veruje da pritisak nije kraj", rekao je kineski ministar inostranih poslova Van Ji tokom sastanka na visokom niovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Severne Koreje. "I implementacija sankcija, i promovisanje političke pogodbe podjednako su važni pod rezolucijom Saveta bezbednosti".

Vang je tražio od 15-očlanog Saveta da razmotri aktiviranje odredbi u rezoluciji koje omogućavaju modifikaciju sankcija.

Kineski ministar inostranih poslova, Wan Ji, govori tokom sednice Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.
Kineski ministar inostranih poslova, Wan Ji, govori tokom sednice Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.

"S obzirom na pozitivni razvoj međukorejskih i odnosa Narodne Demokratske Republike Koreje (DPRK) i SAD, i važnih obećanja DPRK, i akcija ka denuklearizaciji, Kina veruje da Savet bezbednosti treba da razmostri poziv, u dogledno vreme, na ove povlastice kako bi ohrabrila DPRK i druge relevantne snage da nastave sa denuklearizacijom", rekao je Vang.

Ruski ministar spoljnih poslova propratio je kineski predlog.

"Koraci DPRK prema postepenom razoružanju trebalo bi da budu praćeni olakšavanjem sankcija", rekao je Sergej Lavrov članovima Saveta. Kazao je da pozivi Zapada za održavanje pritiska na Severnu Koreju deluju "neprikladno i neblagovremeno", s obzirom na to da je Pjongjang preuseo "važne korake ka deuklearizaciji".

ARHIVA - Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, prisustvuje sastanku u Moksvi, Rusija, 28. maja 2018.
ARHIVA - Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, prisustvuje sastanku u Moksvi, Rusija, 28. maja 2018.

Lavrov je rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da pošalje "pozitivan signal" Severnoj Koreji i pitao zašto neki članovi Saveta "tvrdoglavo" odbijaju da tako učine. Rekao je da je Rusija spremna da pripremi predlog rezolucije Saveta u kome bi se podržao pozitivan zamah na Korejskom poluostrvu.

Odgovor SAD

Njihova pozicija suprotna je poziciji Sjedinjenih Država i većine zapadnih zemalja, koje traže očuvanje politike maksimalnog pritiska na Pjongjang do pune denuklearizacije.

"Ne smemo da zaboravimo šta nas je dovelo ovako daleko: neviđena kampanja međunarodnog pritiska koju je omogućio Savet kroz sankcije koje je uveo", rekao je državni sekretar SAD, Majk Pompeo, koji je predsedavao sednicom Saveta bezbednosti. Sjedinjene Države ovog meseca predsedavaju Savetom bezbednosti po principu rotirajućeg predsedavanja.

"Dok konačna denuklearizaije DPRK ne bude postignuta i u potpunosti verifikovana, naša je ozbiljna kolektivna odgovornost da u potpunosti primenjujemo sve rezolucije SB UN koje se tiču Severne Koreje", rekao je Pompeo.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, predsedava sastankom posvećenom Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji sa članicama Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, predsedava sastankom posvećenom Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji sa članicama Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.

Otkako je Severna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006, Savet bezbednosti uveo je nekoliko krugova sve jačih oštrih sankcija ciljanih ka gušenju finansiranja Pjongjangovog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa. Do sda, savet je bio ujedinjen u svom pristupu, ali bi pozivi Pekinga i Moskve da se olakšaju sankcije mogli da znače kraj jedinstva Saveta bezbednosti i nastavka njegove sposobnosti da nastavi sa pritiskom na Severnu Koreju.

Pompeo je rekao da se u sredu susreo sa svojim severnokorejskim kolegom, Ri Jong Hoom, kako bi raspravljao o tome kako se pomaknuti u smeru koji je preuzet na junskom Singapurskom samitu između predsednika Donalda Trampa i predsedavajućeg Kim Džong Una. Rekao je da je takođe raspravljao o mogućem drugom samitu dvojice lidera. Pompeo je rekao da planira da putuje u Pjongjang narednog meseca na nove rasprave.

VIDEO: Rusija i Kina u sukobu sa SAD po pitanju sankcija Severnoj Koreji

Russia, China Clash With US Over North Korea Sanctions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Ilegalni transferi

Sjedinjene Države optužile su Rusiju za "konstantno i široko" kršenje sankcija koje su uvedene Severnoj Koreji. Konkretno, Vašington tvrdi da ima dokaze o ilegalnim brod-na-brod transferima zabranjene robe, ponajpre nafte, ali i uglja i drugih dobara.

Vašington je saopštio prošle nedelje da je propratio najmanje 148 ovogodišnjih slučajeva u kojima su naftni tankeri izveli nedozvoljene transfere naftnih derivata, obezbeđujući Severnoj Koreji više od 800.000 barela derivata. Pjongjangu je dozvoljeno da uveze 500.000 barela pod sankcijama.

Sednici su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Južne Koreje i Japana, koji su zatražili da se nastavi međunarodni pritisak. Severna Koreja nije govorila na sastanku, ali je imala svoje diplomate u sali.

Sastanak u četvrtak održan je na marginama godišnjeg skupa svetskih lidera, koji su se okupili na zasedanju Generalne skuopštine Ujedinjenih nacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG