Linkovi

Još nema naznaka severnokorejske denuklearizacije


Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, osmehuje se pripadnicima nemačke vojske dok razgovara sa novinarima u Pentagonu, 20. juna 2018, u Vašingtonu.

Nedelju dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp proglasio da Severna Koreja ne predstavlja više nuklearnu pretnju, njegovi najviši vojni zvaničnik upozorio je da nema novih znakova da Pjongjang radi išta na denuklearizaciji.

"Ja to ne vidim", rekao je novinarima u sredu u Pentagonu američki sekretar za odbranu, Džim Matis.

"Ne bih ni očekivao to u ovom trenutku", dodao je. "Očigledno smo na samom početku procesa. Detaljni pregovori još nisu počeli".

Tramp je proglasio da je severnokorejska nuklearna pretnja okončana 13. juna, nakon njegovog samita u Singapuru sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Svi se sada osećaju mnogo bezbednije, nego onog dana kada sam preuzeo dužnost", tvitovao je Tramp pre povratka u SAD. "Više ne postoji nuklearna pretnja iz Severne Koreje. Sastanak sa Kimom bio je interesantno i vrlo pozitivno iskustvo. Severna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost!"

​Ali, dan kasnije, državni sekretar Majk Pompeo upozorio je da će oštre sankcije protiv Severne Koreje ostati na snazi do SAD ne verifikuju "kompletnu denuklearizaciju" Pjongjanga.

Pompeo je rekao da očekuje da će se vratiti u Severnu Koreju uskoro, kako bi utvrdio detalje dogovora SAD sa Pjongjangom.

Kao deo sporazuma, Tramp se obavezao da će okončati vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Južnokorejski zvaničnici ove nedelje rekli su da se slažu da suspenduju godišnju vežbu "Čuvar slobode" sa SAD, koja je, prema planu, trebalo da se održi u avgustu.

Detalji kako će se to izvesti, ipak, tek treba da se razrade.

Južnokorejski vojnici izvode antiterorističku vežbu, kao deo vojne vežbe "Čuvar slobode", zajedno sa pripadnicima Vojske SAD, u podzemnoj železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 22. avgusta 2017.
Južnokorejski vojnici izvode antiterorističku vežbu, kao deo vojne vežbe "Čuvar slobode", zajedno sa pripadnicima Vojske SAD, u podzemnoj železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 22. avgusta 2017.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje trebalo bi da diskutuju o toj temi u petak, da bi se, prema očekivanjima, konsultacije nastavile naredne sedmice, kada sekretar za odbranu SAD putuje u Seul.

Matis je opisao tekuće razgovore kao deo "uobičajene, bliske koordinacije" između vojski SAD i Južne Koreje.

"Sve se odvija dobro između nas i Republike Koreje", rekao je. "Uredićemo neke detalje ovde u petak ujutro".

Matis je takođe rekao da nema novih detalja o tome kada bi Severna Koreja mogla da vrati posmrtne ostatke vojnika ubijenih tokom Korejskog rata, što je nešto što je Kim Džong Un obećao da će uraditi kroz sporazum u Singapuru.

"Diskusije o tome su takođe u toku", rekao je Matis. "Znam da smo angažovani oko toga. To je sve što mogu da vam kažem".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG