Linkovi

Tramp se sastao sa Kimom i na kratko ušao u Severnu Koreju


Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na teritoriji Severne Koreje
Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na teritoriji Severne Koreje

Donald Tramp je prvi predsednik SAD u istoriji koji je posetio Severnu Koreju, odnosno na kratko kročio na njenu teritoriju tokom sastanka sa Kim Džong Unom u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Pošto se rukovao sa Kimom u selu Panmundžom, Tramp je prešao preko vojne demarkacione linije koja razdvaja dve Koreje.

"Drago mi je što vas ponovo vidim. Nisam očekivao da ćemo se ovde sresti", rekao je Kim Džong Un američkom predsedniku.

Donald Tramp je odgovorio da "mu je velika čast to što je prešao liniju" i pozvao je Kima u SAD.

Donald Tramp i Kim Džong Un u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje
Donald Tramp i Kim Džong Un u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje

Sastanak Trampa i Kima iza zatvorenih vrata trajao je oko 50 minuta i kako je saopštio američki predsednik - saglasili su se da nastave razgovore o denuklearizaciji.

"Narednih nedelja će biti ponovo otpočet proces i videćemo šta će se desiti. Nije stvar u brzini, želimo da postignemo sveobuhvatan, dobar sporazum", kazao je Tramp.

Tramp je na Tviteru napisao da je imao "divan sastanak sa Kimom i da mu je bila velika čast da stupi na tlo Severne Koreje".

Ovo je treći sastanak američkog i severnokorejskog lidera posle samita u Singapuru i Vijetnamu koji je završen pre vremena i bez sporazuma o denuklearizaciji.

Tramp je objavio da će pregovarački tim predvoditi Stiv Biegan, specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju. Kazao je i da će Severna Koreja postaviti nekog koga "Amerikanci znaju", ali nije hteo da ide u detalje.

Ekspert za nuklearna pitanja za Instituta za tehnologiju Masačusetsa, Vipin Narang, kaže da je situacija tamo gde je bila pre 15 meseci.

"Jedan korak napred, dva nazad. Ovo sada je korak napred i ako uzmemo u obzir gde smo bili prošle nedelje - ovo nije beznačajno", kazao je Narang.

Vašington i Pjongjang su imali nesuglasice oko denuklearizacije: Severna Koreja nije dostavila spisak nuklearnih postrojenja, a nije definisano ni šta tačno denuklearizacija znači.

Uz to, Severna Koreja je u poslednje vreme bila nezadovoljna zbog američkih sankcija. Tramp insistira na sveobuhvatnom sporazumu - prema kojem bi Severna Koreja trebalo da obustavi sve aktivnosti u nuklearnim postrojenjima pre ukidanja sankcija.

Tokom ovog susreta, Tramp nije dao nikakve naznake Kimu da bi sankcije mogle da budu ukinute ili umanjene.

Američki predsednik je tokom susreta sa Kimom pravdao svoju politiku prema Severnoj Koreji i osuo paljbu po medijima koji su preispitivali da li uopšte treba da se sastane sa Kimom - budući da su pregovori sa Severnom Korejom u zastoju.

"Novinari ni malo ne cene ono što smo uradili", rekao je Tramp.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In rekao je da je ovaj susret Trampa i Kima "veliki korak napred i da je građanima dve Koreje vraćena nada".

Ali, Boni Glaser iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da to što je Tramp ušao u Severnu Koreju ne mora da ima nikakvog uticaja na dalju politiku.

"Tramp uživa u tome da radi stvari koje nijedan predsednik do sada nije radio", ocenjuje Glaser.

XS
SM
MD
LG