Linkovi

Severna Koreja lansirala više raketa, tvrdi Seul


Arhiva - TV ekran na kome se prikazuje fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emisije vesti, na seulskoj železničkoj stanici, Južna Koreja, 26. jula 2019.
Arhiva - TV ekran na kome se prikazuje fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emisije vesti, na seulskoj železničkoj stanici, Južna Koreja, 26. jula 2019.

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa rano u sredu, tvrdi južnokorejska vojska. To je drugo lansiranje koje je izveo Pjongjang u manje od dve nedelje, usred zastalih nuklearnih razgovora.

Rakete, lansirane nedaleko od istočnog lučkog grada Vonsana, letele su oko 250 kilometara i dostigle visinu od 30 kilometara, rekao je načelnik Generalštaba Južne Koreje.

Ovo lansiranje se događa šest dana nakon što je Severna Koreja prethodno izvela probu balističke rakete, za koju je rekla da je odgovor na južnokorejsku odluku da nabavi američko oružje i održi vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

Nije odmah bilo jasno da li je u sredu lansirana ista vrsta balističkih raketa kratkog dometa kao tokom probi prošle nedelje. Pjongjang je prošle nedelje testirao ono za šta se ispostavilo da je njegova sopstvena verzija ruske balističke rakete kratkog dometa Iskandar. Sever je i u maju testirao tu raketu.

Lansiranje je u skladu sa nedavnom severnokorejskom šemom eskalacije pritiska na Vašington i Seul, dok istovremeno pazi da ne omete u potpunosti nuklearne razgovore.

Severna Koreja je saopštila da bi mogla da ponovo započne nuklearne i probe bačističkih raketa ukoliko Seul i Vašington nastave sa vojnim vežbama planiranim za termine kasnije ove godine. Pjongjang je takođe rekao bi mogao da ne nastavi nuklearne razgovore na radnom nivou sa Sjedinjenim Državama.

SAD "nadziru situaciju"

Predsednik SAD nije odgovorio na poslednje lansiranje, ali je osudio prošlonedeljno severnokorejsko lansiranje ocenivši da je to "mnogo proba".

"Imam dobar odnos sa njim. Dopada mi se. Ja se njemu dopadam. Videćemo šta će se dogoditi", rekao je Tramp prošle srede, govoreći o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

Zvaničnik SAD rekao je za Glas Amerike: "Svesni smo izveštaja o lansiraju Severne Koreje... i nastavićemo da nadgledamo situaciju".

Severnoj Koreji je zabranjena svaka aktivnost balističkih raketa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ali SAD i Južna Koreja umanjile su značaj lansiranja u očiglednom pokušaju da očivaju razgovore sa Severom.

Mnogi analitičari rekli su da takav pristup bukvalno garantuje da će Severna Koreja testirati više raketa, koje će dozvoliti Pjongajngu da dalje usavršava tehnologiju raketa kratkog dometa.

"Nije prikladno opisivati ove probe kao 'kratkodometne'. Ove rakete predstavljaju tehnološki razvoj koji preti saveznicima SAD i snagama u Aziji", rekao je Leif-Erik Ešli, profesor na Ženskom univerzitetu Iva u Seulu.

XS
SM
MD
LG