Linkovi

Severna Koreja lansirala dve rakete


Građani na seulskoj Železničkoj stanici u Južnoj Koreji gledaju medijski izveštaj o lansiranju raketa u Severnoj Koreji (Foto: AP/Ahn Young-joon)

Severna Koreja ispalila je najmanje dva projektila u područu Vonsan na istočnoj obali te zemlje, objavio je Združeni štab Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Projektili koji su ispaljeni sa istočne obale Severne Koreje putovali su brzinom od 260 milja odnosno 416 kilometara na čas, izjavila je Čoi Hjun So portparolka ministarstva odbrane Južne Koreje.

„Vlada pomno prati poslednje aktivnosti i traži od Severne Koreje da ne povlači poteze koji ometaju pokušaje za stišavanjem tenzija na južnokorejskom polustrvu", rekla je Hjun So.

Izvori japanske vlade izvestili su da je Severna Koreja ispalila balističke projektile kratkog dometa.

Inače, reč je o prvim raketama ispaljenim nakon susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, održanog krajem juna, u Demilitarizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje.

Delovalo je da su Sjedinjene Države i Severna Koreja tada postigle saglasnost o skoroj obnovi pregovore čija je svrha stišavanje tenzija i denuklearizacija te zemlje. Međutim, Severna Koreja je nakon toga oštro kritikovala najave o održavanju skorih združenih vojnih vežbi SAD-a i Južne Koreje.

Bong Junšik, sa Jonsej univerziteta za studije o Severnoj Koreji, smatra da neće biti pređene crvene linije.

"Severna Koreja pokušava da izvrši dodatni pritisak na Vašington uoči mogućeg nastavka pregovora o denuklearizaciji. Sa druge strane nije dobro razljutiti predsednika Trampa. Tako da mislim da severnokorejci nisu spremni da pređu granicu", smatra Junšik.

Državna novinska agencija Severne Koreje KCNA izvestila je u utorak da je lider te države Kim Džong Un obišao novoizgrađenu podmornicu koja će, kako je najavljeno, uskoro biti raspoređena blizu istočne obale Severne Koreje.

Ta informacija mogla bi ukazivati da Severna Koreja nastavlja razvoj nukleranih potencijala uprkos tračku nove inicijative o pregovorima SAD-a i Severne Koreje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG