Linkovi

Senat potvrdio Blinkena na funkciju američkog državnog sekretara


Entoni Blinken tokom pretresa o nominaciji na funkciju državnog sekretara održanoj u senatskom Odboru za spoljne poslove (Foto: REUTERS/Graeme Jennings/Pool

Američki Senat potvdio je nominaciju američkog diplomate Entonija Blinkena na funkciju državnog sekretara.

Saglasnost da Blinken obavlja tu funkciju dalo je 78 članova Senata dok se usprotivilo njih 22.

Ko je Entoni Blinken?

Entoni Blinken je američki diplomata koji je bio zamenik državnog sekretara tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame i ima bliske veze sa izabranim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savet za nacionalnu bezbednost Klintonove administracije.

Bio direktor osoblja Odbora za spoljne poslove u Senatu kada je njime predsedavao Bajden, da bi kasnije bio njegov spoljnopolitički savetnik.


Blinken je na funkciji nasledio Majka Pompea, koji je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa, obavljao funkciju državnog sekretara.

Tokom prošlonedeljnog pretresa u senatskom Odboru za spoljne poslove njegovu nominaciju podržalo je 15 članova tog tela, dok je troje bilo protiv.

Blinken je tada rekao da je spreman da se suoči sa izazovima koje predstavljaju Kina, Iran, Rusija i Severna Koreja.

Ukazao je i da Kina predstavlja najveći izazov za američke nacionalne interese – primetivši istovremeno i da sa tom zemljom ima prostora za saradnju.

"Naši aspekti odnosa razvijaju se u kontradiktornosti kompetitivnosti, ali i saradnje – kada je ona u obostranom interesu”, rekao je Blinken tokom pretresa prošle sedmice u senatskom Odboru za spoljne poslove Senatu.

Takođe, Blinken se obavezao da će obnoviti duh i moral Stejt departmenta, kao i diplomatsko osoblje. Ukazao je da liderstvo Sjedinjenih Država u spoljnoj politici treba da bude zasnovano na odmerenosti i samopouzdanju.

Za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame Blinken je bio zamenik državnog sekretara i blisko je povezan sa predsednikom Džozefom Bajdenom.

Obavljao je i funkciju direktora osoblja senatskog Odbora za spoljne poslove dok je Bajden bio predsedavajući tom telu.

Uz to bio je i savetnik za nacionalnu bezbednost aktuelnog predsednika u delu njegovog mandata kao američkog potpredsednika tokom administracije predsednika Baraka Obame.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG