Linkovi

Tramp pozvao Kima na Tviteru da "brzo postignu dogovor"


Kim Džong Un i Donald Tramp su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji Severne Koreje
Kim Džong Un i Donald Tramp su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji Severne Koreje

Predsednik Donald Tramp pozvao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una da "brzo postigne dogovor" sa SAD o denuklearizaciji. SAD i Južna Koreja su ranije najavile da odlažu zajeničke vojne vežbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Severnom Korejom.

Donald Tramp je na Tviteru kritikovao i potencijalnog predsedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gde treba da bude" uz poruku da se "vide uskoro".

Nešto ranije, SAD i Južna Koreja odložile su zajedničku vojnu vežbu, što Vašington negira da je ustupak Pjongjangu.

Vežbe, na kojima je trebalo da se prikažu i ratni borbeni avioni iz SAD i Južne Koreje, prethodnih godina su odlagane i smanjivane u trajanju i obimu, ali im se Severna Koreja i dalje protivila.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira na to što su vežbe odložene. On je negirao da ovaj potez Pentagona ima veze sa ustupcima Pjongjangu.

"Ne vidim to kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanu sa ministrima odbrane azijskih zemalja.

Severna Koreja je okrivila Vašignton za "hladan tuš" u razgovorima, zbog najavljenih vežbi sa Seulom. Pjongjang zajedničke vojne vežbe vidi kao "probu za invaziju".

Ipak, i dalje nije jasno da li će ova odluka Vašingtona uticati na Pjongjang da ponovo sedne za pregovarački sto i razgovara o denuklearizaciji.

Esper se tome nada.

"Ohrabrujemo Severnu Koreju da isto okaže dobru volju kada je reč o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklevanja".

Severna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Vašington nema ozbiljne namere.

UN su kritikovale Severnu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD".

"Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima pre nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je minsitarstvo spoljnih poslova Severne Koreje.

Dok su razgovori sa SAD u zastoju, Severna Koreja je testirala nekoliko raketa, a analitičari upozoravaju da je i dalje u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG