Linkovi

SAD se nadaju nastavku pregovora, S. Koreja upozorava zbog vežbi


Arhivski snimak severnokorejskog lidera Kim Džong Una na TV ekranima u Seulu
Arhivski snimak severnokorejskog lidera Kim Džong Una na TV ekranima u Seulu

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u sredu da se nada da će Sjedinjene Države i Severne Koreja uskoro nastaviti pregovore o denuklearizaciji, uprkos čestim severnokorejskim raketnim testovima i dugom odlaganju početka razgovora. Međutim, Pjongjang je već upozorio da bi američko-južnokorejske vojne vežbe mogle da poremete dijalog. Severnokorejski državni mediji u sredu su preneli da je lider Kim Džong Un rekao da je lansiranje taktički navođenih projektila u utorak bilo upozorenje Vašingtonu i Seulu zbog vežbi koje su počele ove nedelje.

Četvrto lansiranje raketa iz Severne Koreje za manje od dve nedelje mnogi vide kao provokaciju dok se pregovori Vašingtona i Pjongjanga o denuklearizaciji ne pomeraju sa mrtve tačke.

“Ističe nam vreme, a testiranje raketa baš i nije dobar potez Severne Koreje”, kaže Rudi Deleon, ekspert iz Centra za američki napredak.

Poslednji test dogodio se dok je sekretar odbrane Mark Esper odlazio sa Nju Zelanda na razgovore u Japan i Južnu Koreju, saveznike koji se nalaze u radijusu koji mogu pogoditi rakete.

“To su balističke rakete kratkog dometa, ne kažem da ne treba ništa da uradimo, pratimo stuaciju i pokušavamo da shvatimo šta rade i zašto. I dalje mislim da treba da budemo otvoreni za rešenje dijalogom", rekao je Esper.

Severna Koreja burno reaguje na kompjuterski simulirane vežbe američke i južnokorejske vojske na poluostrvu još od prvog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su otkazivale ili umanjivale obim vojnih vežbi, prvobitno planiranih da budu jako velike. Analitičari kažu da Severna Koreja nema plan da smanjuje obim svojih testova.

“Oni će i zimi nastaviti testiranja najnormalnije i nesmanjenom snagom, a od nas očekuju da potpuno prekinemo vežbe. To je apsurdno. U nekom momentu se zapitate da li ima iskrene namere i da li se zaista želi dogovor”, kaže Bredli Bauman iz Fondacije za odbranu demokratije.

Američke diplomate se nadaju da se uskoro održati novi krug radnih razgovora sa Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG