Linkovi

SAD se nadaju nastavku pregovora, S. Koreja upozorava zbog vežbi


Arhivski snimak severnokorejskog lidera Kim Džong Una na TV ekranima u Seulu

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u sredu da se nada da će Sjedinjene Države i Severne Koreja uskoro nastaviti pregovore o denuklearizaciji, uprkos čestim severnokorejskim raketnim testovima i dugom odlaganju početka razgovora. Međutim, Pjongjang je već upozorio da bi američko-južnokorejske vojne vežbe mogle da poremete dijalog. Severnokorejski državni mediji u sredu su preneli da je lider Kim Džong Un rekao da je lansiranje taktički navođenih projektila u utorak bilo upozorenje Vašingtonu i Seulu zbog vežbi koje su počele ove nedelje.

Četvrto lansiranje raketa iz Severne Koreje za manje od dve nedelje mnogi vide kao provokaciju dok se pregovori Vašingtona i Pjongjanga o denuklearizaciji ne pomeraju sa mrtve tačke.

“Ističe nam vreme, a testiranje raketa baš i nije dobar potez Severne Koreje”, kaže Rudi Deleon, ekspert iz Centra za američki napredak.

Poslednji test dogodio se dok je sekretar odbrane Mark Esper odlazio sa Nju Zelanda na razgovore u Japan i Južnu Koreju, saveznike koji se nalaze u radijusu koji mogu pogoditi rakete.

“To su balističke rakete kratkog dometa, ne kažem da ne treba ništa da uradimo, pratimo stuaciju i pokušavamo da shvatimo šta rade i zašto. I dalje mislim da treba da budemo otvoreni za rešenje dijalogom", rekao je Esper.

Severna Koreja burno reaguje na kompjuterski simulirane vežbe američke i južnokorejske vojske na poluostrvu još od prvog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su otkazivale ili umanjivale obim vojnih vežbi, prvobitno planiranih da budu jako velike. Analitičari kažu da Severna Koreja nema plan da smanjuje obim svojih testova.

“Oni će i zimi nastaviti testiranja najnormalnije i nesmanjenom snagom, a od nas očekuju da potpuno prekinemo vežbe. To je apsurdno. U nekom momentu se zapitate da li ima iskrene namere i da li se zaista želi dogovor”, kaže Bredli Bauman iz Fondacije za odbranu demokratije.

Američke diplomate se nadaju da se uskoro održati novi krug radnih razgovora sa Severnom Korejom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG