Linkovi

Severna Koreja i dalje provocira Seul


Južnokorejski vojnici u kamionu kod vojnog punkta Padžu u blizini granice sa Severnom Korejom.
Južnokorejski vojnici u kamionu kod vojnog punkta Padžu u blizini granice sa Severnom Korejom.

Dan pošto je digla u vazduh de fakto međukorejsku ambasadu, Severna Koreja nastavila je da pojačava vojni pritisak na Seul, objavila da će ponovo rasporediti vojnike blizu granice i ljutito odbila ponudu Seula da se pošalju izaslanici da bi se smanjile tenzije.

Severnokorejska vojska ponovo ulazi u oblast blizu odmarališta Maunt Kumgnag i industrijskog kompleksa Kesong, saopštio je portparol Korejske narodne armije, kako je prenela državna centralna novinska agencija (KCNA).

Pored toga, granični punktovi koji su prethodno bili napušteni "biće ponovo postavljeni da bi se ojačalo čuvanje linije fronta" a Severna Koreja će takođe nastaviti "sve vrste regularnih vojnih vežbi" u područjima blizu granice sa Južnom Korejom, javila je KCNA.

Zajedno sa još nekim drugim potezima protekle nedelje, Severna Koreja je sada poništila veliki deo napretka ostvarenog za vreme nekoliko istorijskih sastanaka severnokorejskog lidera Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina 2018.

U utorak, Severna Koreja je srušila centar za vezu dve Koreje, u neposrednoj blizini granice. Prošle nedelje, Pjongjang je saopštio da će preseći sve zvanične kanale dijaloga sa Seulom.

Severna Koreja je navodno ljuta na Južnu što ne radi više da spreči ljude koji su prebegli iz Severne Koreje i druge aktiviste da preko granice puštaju letke protiv severnokorejskog režima. Međutim, u realnosti, gnev Severne Koreje je po svemu sudeći izrežirani ciklus provokacija, čiji je mogući cilj da se ujedini domaće javno mnjenje i iznude ustupci Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

U komentaru koji je prenela državna novinska agencija, Severna Koreja je opisala uništenje kancelarije za vezu kao "korak u prvoj fazi", navodeći da će budući potezi zavisiti od odgovora Južne Koreje.

Međutim, severnokorejski lider Kim Džong Un odbacio je ponudu Južne Koreje da uputi izalasnike. Tu ponudu je nazvao "nerealističnom", "apsurdnom", "zlokobnom", "farsom", "besmislenom" i "uvredljivom."

Vojnici armije Južne Koreje u kamionu u Padžu, vojnom punktu blizu granice sa Severnom Korejom, 17. juna 2020.
Vojnici armije Južne Koreje u kamionu u Padžu, vojnom punktu blizu granice sa Severnom Korejom, 17. juna 2020.

U još jednom komentaru koji je prenela KCNA, nagovešteno je da bi Severna Koreja mogla da uskoro nastavi sa pretnjama da "zapali" Seul, što je upozorenje koje je Pjongjang više puta iznosio u ranijim ciklusima provokacija.

Portparol južnokorejskog predsednika odgovorio je da su komentari Kim Džong Una "apsurdni."

"Ovim se suštinski podriva poverenje koje je izgrađeno između dvojice lidera i upozoravamo da nećemo tolerisati nerazumne reči ili poteze", rekao je predstavnik Seula.

Plava kuća - službena rezidencija predsednika Južne Koreje - takođe je izrazila ogorčenje što je Pjonjang javno otkrio privatnu ponudu Seulu da pošalje izaslanike. Ministarstvo za nacionalnu odbranu Južne Koreje takođe je upozorilo Severnu Koreju da će "platiti za svoje ponašanje" ako nastavi sa vojnim provokacijama.

XS
SM
MD
LG