Linkovi

Pjongjang uništio Kancelariju za vezu sa Južnom Korejom


Snimak eskplozije u industrijskom kompleksu Kaesong u Severnoj Koreji gde je uništena Kancelarija za vezu dve Koreje (Foto: STR / YONHAP / AFP)

Severna Koreja realizovala je pretnju da će uništiti de fakto međukorejsku ambasadu, severno od granice, što je najnoviji potez Pjongjanga usmeren ka zaoštravanju tenzije sa Seulom.

Južnokorejski mediji preneli su da se čula jaka eksplozija i video dim blizu industrijskog kompleksa Kaesong, gde se nalazi Kancelarija za vezu dve Koreje. Nekoliko minuta kasnije, južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje potvrdilo je da je zgrada uništena.

Severnokorejski državni mediji takođe su potvrdili da je objekat uništen u, kako su naveli, "izvanrednoj eksploziji".

Uništavanje Kancelarije za vezu, iako udarac za Seul, je uglavnom simboličan potez zato što kancelarija nije funkcionisala mesecima, a južnokorejsko osoblje je napustilo objekat krajem januara zbog pandemije koronavirusa.

Severnokorejski zvaničnici su tokom prošle nedelje više puta pretili da će uništiti, kako su je nazivali, beskorisnu Kancelariju za vezu koja je otvorena 2018. godine u okviru niza sporazuma čiji je cilj bio da se poboljšaju saradnja i dijalog dve Koreje.

Pjongjang je nezadovoljan zato što Seul nije uložio više napora da spreči građane koji su prebegli iz Severne Koreje i druge aktiviste da preko granice puštaju letke protiv severnokorejskog režima.

“Ovo je iscenirani ciklus provokacija, više nego odgovor na letke. Kimov režim takođe signalizira Sjedinjenim Državama da nemaju luksuz da ignorišu severnokorejsko pitanje do kraja godine", smatra Leif Erik Izli, profesor na Univerzitetu Evha u Seulu.

Traženje ustupaka

Severna Koreja ima dugu istoriji povremenog zaoštravanja tenzija da bi od Juga iznudila ekonomske i druge ustupke. Pjongjang je trenutno nezadovoljan zato što Seul nije spreman da dalje poboljša međukorejske veze.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae-in su 2018. godine održali tri sastanka, na kojima su se saglasili da smanje tenzije, prošire dijalog i sarađuju u ekonomiji.

Primena tih sporazuma je međutim bila otežana zbog međunarodnih sankcija uvedenih Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa. Sjedinjene Države nisu bile spremne da ublaže sankcije dok Pjongjang ne pristane da se u potpunosti odrekne nuklearnog programa.

Pjongjang po svemu sudeći koristi pretnje Seulu da bi izvršio pritisak na Vašington u pogledu zastalih nuklearnih pregovora, ali i moguće da pojača tenzije između SAD i Južne Koreje.

Južnokorejska levičarska vlada najavila je da će istražiti sve opcije za poboljašnje odnosa sa severnim susedom, ali Severna Koreje mesecima odbacuje svaku ponudu iz Južne Koreje. Umesto toga, Kimova sestra Kim Jo Džong je tokom ovog meseca više puta vređala i pretila Seulu.

Provokacije bi mogle da budu pokušaj i da se ujedini javno mnjenje u Severnoj Koreji, u svetlu pandemije koronavirusa. Severnokorejski zvaničnici prete Južnoj Koreji i vojnom akcijom, ali nije jasno na šta je sve Pjongjang spreman.

Severnokorejska vojska je u utorak saopštila da se priprema da ponovo uđe u delove pograničnog područja u kojima je došlo do razoružanja pod međukorejskim sporazumima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG