Linkovi

Tramp poručio američkim obaveštajcima da se vrate u školu


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp oštro je u sredu kritikovao šefove američkih obaveštajnih službi, koje je na Tviteru nazvao "ekstremno pasivnim i naivnim kada je reč o opasnosti od Irana".

"Nisu u pravu. Možda bi obaveštajci trebalo da se vrate u školu", tvitovao je Tramp dan nakon što su najviši obaveštajni zvaničnici na pretresu u Senatu osporili neke od Trampovih stavova o Iranu i drugim svetskim pretnjama.

Šefica Centralne obaveštajne agencije Đina Haspel rekla je u utorak da Teheran "tehnički" poštuje nuklearni sporazum sa svetskim silama i da mu je potrebno najmanje godinu da razvije nuklearno oružje.

Tramp je tvitovao da je od povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma, "Iran mnogo drugačiji, ali i dalje izvor potencijalne opasnosti i sukoba".

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts rekao je američkim senatorima da se Sjedinjene Države suočavaju sa "toksičnom kombinacijom" četiri velika protivnika - Rusijom, Kinom, Severnom Korejom i Iranom.

Tramp je ponudio drugačiji i optimističniji stav o globalnim pretnjama, ali se povukao od ranijih tvrdnji da su Sjedinjene Države porazile Islamsku državu i da Severna Koreja više nije nuklearna pretnja.

Na Tviteru je ustvrdio da je, kada je postao predsednik pre dve godine, "Islamska država bila van kontrole" i da je od tada napravljen ogroman napredak, naročito u poslednjih pet nedelja.

"Kalifat će uskoro biti uništen, što je bilo nezamislivo pre dve godine", tvitovao je američki lider.

Međutim, sredinom decembra, kada je objavio da se američke snage povlače iz Sirije, Tramp je poručio da su Sjedinjene Države porazile Islamsku državu.

Kada je reč o Severnoj Koreji, tvitovao je da sada postoji "pristojna šansa za denuklearizaciju", dok je posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, u junu prošle godine u Singapuru, ocenio da "više nema nuklearne pretnje iz Severne Koreje" i da "Amerikanci i ostatak sveta mogu mirno da spavaju".

U sredu je rekao da su odnosi sa Severnom Korejom bolji nego ikada i da se raduje skorom susretu sa Kimom.

Tramp i Kim trebalo bi ponovo da se sastanu krajem februara.

Obaveštajni zvaničnici su u utorak rekli da je malo verovatno da će se Pjongjang u potpunosti odreći nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG