Linkovi

"Lični odnosi Trampa i Kima nisu dovoljni za obnavljanje pregovora"


Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Donald Tramp rukuju se na samitu udemilitarizovanoj zoni, 30 jun 2019.
Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Donald Tramp rukuju se na samitu udemilitarizovanoj zoni, 30 jun 2019.

Severna Koreja primila je rođendanske čestitke za lidera Kim Džong Una od američkog predsednika Donalda Trampa, ali njihovi lični odnosi nisu dovoljni da se obnove pregovori, navodi se u saopštenju koje je objavila severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

"Iako Kimu može lično da se sviđa Tramp, on neće voditi svoju zemlju na osnovu ličnih osećanja", saopštio je Kim Kje Gvan, savetnik u severnokorejskom Ministarstvu spoljnih poslova, navodi se u saopštenju i dodaje "Iako predsedavajući Kim Džong Un ima dobra lična osećanja o predsedniku Trampu, ona su, u pravom smislu te reči, lična".

"Sjedinene Države su nas zavarale, bili smo u dijalogu više od godinu i po, i to je za nas bilo izgubljeno vreme. Severna Koreja neće raspravljati o predlozima poput onih koje je Tramp izneo na poslednjem samitu sa Kimom u Hanoju u februaru 2019. godine", saopštio je severnokorejski savetnik.

Takođe je naglasio da se Pjongjang neće odreći nuklearnih postrojenja u zamenu za delimično ukidanje sankcija i da će se vratiti pregovorima samo kada Sjedinjene Države naprave ustupke.

"Da bi se dijalog dogodio, Sjedinjene Države moraju bezuslovno da prihvate naše zahteve. Međutim, mi znamo da SAD nisu za to spremne ili ne mogu to da urade", rekao je severnokorejski zvaničnik. Takođe je upozorio Južnu Koreju da se "drži podalje od odnosa Severa i SAD i da ne bi trebalo da igra ulogu posrednika".

Pregovori SAD i Severne Koreje su u zastoju od februara prošle godine, kada se samit Trampa i Kima u Hanoju okončao iznenada zbog neslaganja u pogledu ublažavanja sankcija i ukidanja severnokorejskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG