Linkovi

Tramp spreman za "božićni poklon" Severne Koreje


Predsednik Tramp u razgovoru sa medijima u svom odmaralištu Mar-a-Lago u Vest Palm Biču, na Floridi (Foto: Reuters/Leah Millis)
Predsednik Tramp u razgovoru sa medijima u svom odmaralištu Mar-a-Lago u Vest Palm Biču, na Floridi (Foto: Reuters/Leah Millis)

Predsednik SAD Donald Trump izjavio je da je spreman da se suoči sa bilo kakvim "božićnim poklonom" koji je Severna Koreja pretila da će isporučiti, usled zastoja u pregovorima dve strane o nuklearnom programu Pjongjanga.

"Možda je to poklon u smislu da ću dobiti prelepu vazu, umesto neke raketne probe, zar ne. Možda dobijem vazu", rekao je Tramp novinarima u utorak.

Severna Koreja tražila je od SAD da naprave ustupke u nuklearnim razgovorima i upozorila ranije ovog meseca da "od Amerike u potpunosti zavisi kakav će božićni poklon izabrati da primi".

Nuklearni pregovori su u zastoju još od februara, zato što Severna Koreja traži ukidanje sankcija pre nego što se odrekne bilo kojih nuklearnih kapaciteta, što su SAD do sada odbacivale.

Prošlog meseca, Pjongjang je obavio četvrtu probu u 2019. godini, kako je navedeno "super-velikog sistema za lansiranje više raketa odjednom" i upozorio da će možda uskoro lansirati "pravi balističku raketu", u blizini Japana.

Poslednji put Severna Koreja je testirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM) u novembru 2017. godine, dok je dva meseca pre toga obavila nuklearnu probu.

U aprilu 2018, severnokorejski lider Kim Džong Un objavio je da uvodi moratorijum na on ICBM i nuklearne probe, navodeći da Pjongjangu takve probe "više nisu neophodne".

Nedavno, zvaničnici Severne Koreje su podsetili da je pauza u sprovođenju tih proba nešto što je Pjongjang odlučio samoinicijativno i da ta politika može da se promeni.

XS
SM
MD
LG