Linkovi

Tramp otkazao samit sa Kim Džong Unom


Donald Tramp i Kim Džong Un
Donald Tramp i Kim Džong Un

Predsednik SAD Donald Tramp otkazao je samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, zakazan za 12. jun u Singapuru, iako je Severna Koreja ispunila obavezu i uništila jedno od nuklearnih postrojenja.

Posle zakazivanja istorijskog samita, a zatim i neočekivanih novih prijetnji iz Pjongjanga poslednjih dana i spekulacija o tome da li će sastanka uopšte biti, američki predsjednik ga je iznenada otkazao.

Kim Džong Una je o svojoj odluci obavijestio pismom, u kojem je između ostalog naveo:

"Nažalost, zbog vašeg bijesa i otvorenog neprijateljskog stava koji ste iskazali u poslednjoj izjavi, mislim da ne bi bilo primjereno da u ovom trenutku održimo dugo planirani sastanak. Stoga ovim pismom saopštavamo da samit u Singapuru, zarad dvije strane, a na štetu svijeta, neće biti održan”.

O povlačenju sa samita, Tramp je kasnije govorio i u Bijeloj kući.

“Vjerujem da je to ogroman korak unazad za Sjevernu Koreju i svijet”.

Ogroman korak unazad za Sjevernu Koreju i svijet

Kap koja je prelila čašu, kako se izrazio neimenovani zvaničnik Bijele kuće, i navela američku administraciju da otkaže samit bili su komentari sjevernokorejskih zvaničnika na račun potpredsjednika Sjedinjenih Država Majka Pensa.

Zamjenica severnokorejskog ministra spoljnih poslova Čo Sun Hi nazvala je Pensa "političkom neznalicom" zbog poređenja Sjeverne Koreje sa Libijom, gdje je Moamer Gadafi predao svoj nedovršeni nuklearni program da bi ga kasnije ubile snage koje je podržavao NATO.

“Prošle nedelje se razgovaralo o modelu za Libiju i predsjednik je jasno stavio do znanja da će se ovo samo završiti na taj način ako Kim Džong Un ne postigne sporazum”, rekao je Pens početkom nedelje.

Čo je posle toga upozorila:

"Da li ćemo se sastati u sali za sastanke ili će biti nuklearnog obračuna, u potpunosti zavisi od odluke i ponašanja Sjedinjenih Država”.

Na upozorenje je, u svom stilu, odgovorio i Tramp porukom da je američka vojska spremnija nego ikada.

“Razgovarao sam sa generalom Matisom, Združenim generalštabom i našom vojskom koja je daleko najmoćnija u svijetu i spremna,ako to bude potrebno. Takođe sam razgovarao sa Južnom Korejom i Japanom koji su takođe spremni u slučaju da Sjeverna Koreja preduzme nepromišljene poteze”.

Američki predsednik ipak je izrazio nadu da će se jednog dana sresti sa Kimom.

“Ako i kada se Kim Džong Un odluči na konstruktivan dijalog i akcije, ja ću biti spreman. U međuvremenu, na snazi će ostati veoma snažne sankcije, najsnažanije ikada uvedene, i nastaviće se kampanja maksimalnog pritiska”.

Pompeo žali zbog neuspeha

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je na pretresu u Kongresu da Pjongjang poslednjih dana nije odgovarao na upite SAD u vezi sa pripremama za samit u Singapuru.

"Žalim zbog izjava Sjevernokorejaca poslednjih dana i činjenice što nismo mogli da sprovedemo pripreme neophodne za uspješan samit”.

Iz Vašingtona je poručeno i da SAD i dalje žele potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, da ima nade za mir, ali da Pjongjang mora da promijeni retoriku.

Međunarodna zajednica izrazila je zabrinutost i razočarenje zbog otkazivanja susreta Trampa i Kima i uputila poziv na dijalog.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da je važno strpljenje.

“Tražim od svih strana da imaju čelične živce da bi se započeo proces dijaloga koji bi mogao da dovede do ispunjavanja zajedničkog cilja – mirne i potvrđene denuklearizacije Korejskog poluostrva”.

Uništen tunel u nukearnom postrojenju

Uoči otkazivanja samita, mala grupa stranih novinara, koje je odabrao Pjongjang, prisustvovala je uništenju tunela u nuklearnom postrojenju Pungje-ri, što je deo obećanja Sjeverne Koreje da će prestati sa nuklearnim probama. To je korak koji je širom sveta pozdravljen i ocenjen kao pozitivan, iako simboličan.

XS
SM
MD
LG