Linkovi

Severna Koreja: SAD bi skupo mogle platiti kritike na račun kršenja ljudskih prava


Donald Tramp i Kim Džong UN, ilustrativna fotografija (Foto: Reuters/VOA graphic)

Vlasti Severne Koreje reagovale su na upozorenje koje su Sjedinjene Države uputile u vezi sa tvrdnjama o kršenju ljudskih prava građana te države – ukazavši da će, kako je saopšteno, zlonamerne reči Vašingtona dodatno pooštriti napetosti na Korejskom poluostrvu – saopštila je državna novinska agencija KCNA.

“Ukoliko se Sjedinjene Države usude da spor sa vlastima Severne Koreje prenesu na teren ljudskih prava – skupo će to platiti”, navodi se u saopštenju državne agencije čiji se sadržaj pripisuje Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje, javila je agencija Rojters.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova prvi put se oglasilo od kada je Stiven Biegun, specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju, otvoreno zatražio da se ta država vrati za pregovarački sto. Za sada nije bilo reakije Severne Koreje na taj poziv.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u godišnjoj rezoluciji objavljenoj u sredu osudila, kako je navedeno, uporno i dugotrajno kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji. Godišnju rezoluciju UN, koju je odbacio severnokorejski predstavnik u svetskoj organizaciji, podržale su desetine svetskih država uključujući i Sjedinjene Države.

Mark Esper, državni sekretar SAD-a, izjavio je u petak da se nada da će Sjedinjene Države uspeti da nastave razgovore sa Severnom Korejom uoči isteka jednogodišnjeg perioda koji su proglasile severnokorejske vlasti za, kako su objasnile kada su ga proglašavale, razgovore o svim pitanjima od interesa sa Vašingtonom.

Američke vlasti su odbacile severnokorejsko proglašavanje rokova.

Tenzije između dve države pojačane su tokom prethodnih nedelja pošto je Pjongjang izveo seriju testova naoružanja i u više navrata upućivao oštre reči američkom predsedniku Donaldu Trampu.

U prethodnih godinu i po dana odnosi dve države variraju od izrazite napetosti i direktnih pretnji – do susretanja predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Ila, čiji epilog bi, prema nadanjima velikog dela međunarodne javnosti, trebalo da bude denuklearizacija Korejskog poluostrva. Dvojica lidera, međutim, u tom smislu nisu postigla dovoljan napredak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG