Linkovi

SAD pozivaju druge zemlje da zadrže sankcije protiv Severne Koreje


Državni sekretar SAD, Majk Pompeo (levo) rukuje se sa ministrom inostranih poslova Severne Koreje, Ri Jong Hoom, dok se pripremaju za grupno fotografisanje na 25. ASEAN regionalnom forumu u Singapuru, 4. avgusta 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo (levo) rukuje se sa ministrom inostranih poslova Severne Koreje, Ri Jong Hoom, dok se pripremaju za grupno fotografisanje na 25. ASEAN regionalnom forumu u Singapuru, 4. avgusta 2018.

Sjedinjene Države zatražile su od drugih zemalja da budu revnosne u zadržavanju sankcija protiv Severne Koreje.

Pjongjang, u međuvremenu, poručuje da je alarmiran novim stavovima SAD, ali da ostaje predan svom nuklearnom sporazumu.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, pozvao je zemlje u subotu da striktno primenjuju sankcije protiv izolovane nacije. Njegove opaske usledile su nakon što su Ujedinjene nacije objavile izveštaj u kome upozoravaju da je Severna Koreja pronašla puteve da izbegne sankcije koje su uvedene zbog programa nuklearnog oružja te zemlje.

Pompeo je naglasio "značaj održavanja diplomatskog i ekonomskog pritiska na Severnu Koreju kako bi se postigala konačna i potpuno proverljiva denuklerarizacija na koju je DPRK pristala", koristeći inicijale zvaničnog imena Severa.

Severnokorejski ministar inostranih poslova, Ri Jong Ho, rekao je da njegova zemlja "ostaje odlučna u svojoj predanosti primeni" u smislu denukleariacije "u maniru odgovornsoti i dobre vere".

Ministar je rekao, međutim, da su poslednji stavovi SAD "aramirajući" i da se "vraćaju nazad na staro, daleko od namera njihovog vođe".

U izveštaju UN se tvrdi da je Severna Koreja imala "veliki porast" ilegalnih transfera naftnih derivata sa broda na brod, kako bi zaobišla sankcije.

Izveštaj takođe dokumentuje kršenja zabrane izvoza iz Severne Koreje, uključujući ugalj, gvožđe i morske plodove, koji vrede milione dolara prihoda za Pjongjang.

Postoje takođe indicije da je Sever nastavio da izrađuje rakete i zabrinutost da nije jasno kada i kako će ih razmontirati.

Pompeo je rekao da SAD veoma ozbiljno gledaju na svako kršenje režima sankcija.

"Imamo izveštaje da je Rusija dozvolila formiranje zajedničkih preduzeća sa firmama iz Severne Koreje i da odobrava nove radne dozvole radnicima iz Severne Koreje", rekao je Pompeo.

"Ako se ti izveštaju pokažu kao tačni, a imamo sve razloge da verujemo da jesu tačni, to će biti kršenje sankcija UN", rekao je on.

Na sastanku ministara spoljnih poslova regiona u Singapuru u subotu, Pompeo i Ri prišli su jedan drugome tokom zajedničkog fotografisanja, rukovali se i razmenili nekoliko reči.

Pompeo je rekao: "Rzgovaraćemo ponovo, uskoro".

"Slažem se", rekao je Ri. "Pred nama je mnogo produktivnih razgovora".

Nakon toga, ambasador SAD na Filipinima dao je Riju pismo predsednika SAD Donalda Trampa za predsedavajućeg Severne Koreje, Kima. Bela kuća je rekla da je to odgovor na pismo koje je Kim napisao Trampu ranije ove nedelje.

Sindi Sain učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG