Linkovi

Tramp naredio da se ipak ne uvode nove sankcije Severnoj Koreji


Severnkorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp na samitu u Hanoju, 28. februara 2019.
Severnkorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp na samitu u Hanoju, 28. februara 2019.

Dan pošto je američki Sekretarijat za finansije objavio da uvodi nove sankcije Severnoj Koreji, predsednik Donald Tramp je na Tvireru napisao da je naredio da ta odluka povuče.

Tramp je na Tviteru napisao da je "obavešten da će Severnoj Koreji biti uvedene nove, strože sankcije, i da je naredio da se nove sankcije ne uvode".

Sekretarijat za finansije je ranije objavio da je uveo nove sankcije Severnoj Koreji, prvi put posle neuspelog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džong Una u Vijetnamu.

Ipak, zvaničnici u američkoj administraciji kažu da nije reč o intenziviranju pritiska, već njegovom održavanju - što je u skladu sa dogovorom međunarodne zajednice.

Sanckije koje je objavio Sekretarijat za finansije odnose se i na dve kompanije bazirane u Kini, zbog čega neki smatraju da postoje "rupe" u odnosima Kine i SAD zbog toga što Peking ne radi dovoljno na primeni restrikcija prema Severnoj Koreji.

SAD instistiraju na tome da Pjongjang preda ceo svoj nuklearni arsenal kao uslov za ukidanje sankcija, dok Severna Koreja insistira da se najpre ukinu sankcije.

Analitičare brine to što bi Kim Džong Un mogao da izgubi strpljenje i da odustane od pregovora sa Trampom i umesto zatraži pomoć od Kine u ukidanju sankcija.

Pjongjang ugasio biro za vezu sa Seulom

Sevrena Koreja povukla je svoj biro za vezu iz Južne Koreje i o tome obavestila Seul na redovnom nedeljnom sastanku.

Ministar za ujedinjenje iz Južne Koreje Čun Hae-sun rekao je da je iz Pjongjanga dobio objašnjenje da je reč o "instrukciji sa višeg nivoa".

Biro za vezu bio je otvoren u septembru 2018. sa ciljem da se poboljšaju odnosi i ubrza pomirenje dve Koreje.

XS
SM
MD
LG