Linkovi

Pompeo u Severnoj Koreji radi razgovora o denuklearizaciji


Američki državni sekretar Majk Pompeo rukuje se sa Kim Jong Čolom pre sastanka Pjongjangu (Foto: AFP/POOL/ Andrew Harnik)
Američki državni sekretar Majk Pompeo rukuje se sa Kim Jong Čolom pre sastanka Pjongjangu (Foto: AFP/POOL/ Andrew Harnik)

Američki državni sekretar Majk Pompeo završio je prvi od dva dana razgovora u Severnoj Koreji o okončanju programa proizvodnje nuklearnog oružja Pjongjanga. Sastanci se opdigravaju u jeku izveštaja da američke obaveštajne agencije procenjuju da severnokorejski lider Kim Džong Un nastavlja aktivnosti na razvoju infrastrukture za nuklearni i raketni program.

Pompeo se najpre susreo sa visokim zvaničnikom vladajuće partije i bivšim šefom obaveštajne službe Kim Jong Čolom i ministrom spoljnih poslova Ri Jong Hoom, koji su ga dočekali na aerodromu.

"Posle samita, konsultacije su nastavljene", rekao je Pompeo. "Na ovom putovanju ja tražim da popunim neke detalje u tim posvećenostima i da nastavim zamah prema sprovođenju onoga što su dvojica lidera obećala jednom drugom i svetu. Očekujem da je DPRK spremna na isto".

Napredak za koji postoji nada mogao bi da bude postignut je vraćanje posmrtnih ostataka američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata 1950-53. Obe strane sugerisale su da je Severna Koreja voljna da vrati nekolko desetina, ako ne i stotina posmrtnih ostataka.

Ali malo pre Pompeovog dolaska, državni mediji Severa kritikovali su Vašington zbog kritika na račun severnokorejskog odnosa prema ljudskim pravima.

Pompeo, koga je Donald Tramp postavio da nagleda Kimova obećanja data u Singapuru, da će denuklearizovati Korejsko poluostrvo, vodiće diskusije u glavnom gradu Severne Koreje dva dana. Ovo je Pompeova treća poseta Severnoj Koreji ove godine i prva tokom koje će noćiti u njoj.

Ciljevi posete državnog sekretara SAD, Majka Pompea, Severnoj Koreji u petak.
Ciljevi posete državnog sekretara SAD, Majka Pompea, Severnoj Koreji u petak.

Na Singapurskom samitu, Kim je pristao na "kompletnu denuklearizaciju" Korejskog poluostrva, ali nisu razrađeni detalji o tome kako i kada bi to moglo da se dogodi. Pompeo se nada da će pritisnuti Severnu Koreju da radi na pisanju plana za okončanje nuklearnog programa Pjongjanga i da će Sever izneti detalje kako se može sprovesti verifikacija urađenog.

Američki mediji su proteklih dana preneli snimke za koje se navodi da prikazuju ekspanziju objekata povezani sa za severnokorejskim nuklearnim programom.

Severnokorejsko postrojenje za proizvodnju raketa u gradu Hamhungu, viđeo na ovom satelistskom snimku napravljenom 29. juna 2018.
Severnokorejsko postrojenje za proizvodnju raketa u gradu Hamhungu, viđeo na ovom satelistskom snimku napravljenom 29. juna 2018.

Međutim, predsednik Tramp je nastavio da hvali rezultate samita u Singapuru uprkos skepticizmu nekih članova Kongresa.

Dan posle samita, Tramp je rekao da se svi sada osećaju mnogo bezbednijim nego onog dana kada je on preuzeo funkciju.

"Ne postoji više nuklearna pretnja iz Severne Koreje".

Ove nedelje, Tramp je na Tviteru rekao da je njegova administracija imala "mnoge dobre razgovore" sa Severnokoreancima u vezi sa njihovim planom denuklearizacije i da je zbog toga "cela Azija oduševljena".

"Da nije bilo mene, sada bismo bili u ratu sa Severnom Korejom", dodao je Tramp.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da bi Severna Koreja mogla da razmontira svoj nuklearni arsenal u roku od godinu dana, ali drugi zvaničmici SAD rekli su da se nadaju da to može da bude postignuto do kraja Trampovog prvog mandata u Beloj kući, januara 2021.

Sung Jun Li, profesor Korejskih studija na Univerzitetu Tafts, kaže za Glas Amerike da denuklearizacija znači različite stvari za SAD i Severnu Koreju, gde Vašington podrazumeva da se to odnosi samo na Pjongjang, dok Severna Koreja poziva na Korejsko poluostrvo očišćeno od nuklearnog oružja, iako nema indicija da i Južna Koreja poseduje nuklearni arsenal.

On je rekao da Severna Koreja, "menajući mogućnost svog odustajanja od nuklearnog oružna i pozivajući na postamitovski samit", drugi sastanak sa Trampom, uspeva da prevuče pregovore preko detalja bilo kakve denuklearizacije.

Li kaže da je Severna Koreja stvorila "iluziju, privid ustupaka" prema Sjedinjenim Državama, oslobađajući trojicu Amerikanaca koje je držala i uništavajući jedno od svojih postrojenja za nuklearne probe, kako bi navela SAD da olakšaju sankcije prema Severu, no Vašington nije pokazao znake popuštanja.

On kaže da su se odnosi između SAD i Severne Koreje "dramatično preokrenuli" u severnokorejsku korist tokom poslednjih nekoliko meseci.

Li kaže da je Kimovo proširenje nuklearne infrastrukture, čak i posle Singapurskog samita, "ono što Severna Koreja radi tokom poslednjih 25 godina", dajući obećanja u zamenu za razvučene pregovore u nadi da će dobiti ustupke od SAD.

XS
SM
MD
LG