Linkovi

Severna Koreja ponovo testirala balističke rakete


Stanovnici Seula prate vesti o severnokorejskim raketnim probama na TV ekranima
Stanovnici Seula prate vesti o severnokorejskim raketnim probama na TV ekranima

Severna Koreja ponovo je u utorak testirala balističke projektile, koji su pali u more, i upozorila da bi mogla da krene "u novom smeru" zbog američko-južnokorejskih vojnih vežbi koje su počele ove nedelje.

Pjongjang je ispalio dve balističke rakete kratkog dometa iz provincije na zapadu zemlje, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske. Rakete su letele oko 450 kilometara i dostigle visinu od oko 37 kilometara.

​Severna Koreja je za manje od dve nedelje četiri puta lansirala balističke rakete, čime je dovedeno u pitanje održavanje nuklearnih pregovora sa američkim zvaničnicima.

"Flagrantno kršenje"

Uoči najnovije probe, severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju osudilo američko-južnokorejske vojne vežbe kao "flagrantno kršenje" nedavnih sporazuma sa Vašingtonom i Seulom.

“Već smo nekoliko puta upozorili da će zajedničke vojne vežbe blokirati napredak u odnosima Severne Koreje sa Sjedinjenim Državama i u međukorejskim odnosima, i naterati nas da preispitamo naše ranije velike korake", saopštio je portparol ministarstva, a prenela zvanična korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Vašington i Seul saopštili su da su vežbe, koje su počele u ponedeljak, odbrambenog karaktera, dok ih Pjongjang smatra provokacijom.

Portparol američkih snaga u Koreji rekao je da će američka vojska nastaviti obuku sa južnokorejskim snagama i da će to biti usklađeno sa diplomatskim naporima.

U Južnoj Koreji je sazvan vanredni sastanak predsedničkog kabineta zbog najnovije severnokorejske probe, dok je američki sekretar za odbranu Mark Esper rekao novinarima na putu za Tokio da "Vašington prati situaciju, da razume zašto Severna Koreja to radi, ali da Sjedinjene Države moraju da se suzdrže od prekomerne reakcije da ne bi došlo do situacije u kojoj više ne postoji diplomatska opcija".

Američki i južnokorejski obaveštajni zvaničnici saopštili su da je raketa, lansirana u utorak, slična raketama kratkog dometa lansiranim 25. jula.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su smanjile obim vojnih vežbi i otkazale nekoliko rundi, kao deo sporazuma američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

XS
SM
MD
LG