Linkovi

Tramp dobio novo pismo Kim Džong Una


Junski susret Donalda Trampa i Kim Džong Una, arhivska fotografija
Junski susret Donalda Trampa i Kim Džong Una, arhivska fotografija

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da je primio još jedno pismo od severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Tramp je novinarima u Beloj kući rekao da je, kako se izrazio, dobio prelepo pismo i da će sa liderom Severne Koreje verovatno nastaviti pregovore o nuklearnom programu Pjongjanga.

"Pismo je veoma pozitivno. Mislim da ćemo imati novi sastanak. Zaista je napisao prelepo pismo na tri strane, zaista prelepo pismo", rekao je Tramp.

Tramp je preneo da je Kim u pismu naveo da je uznemiren zbog nedavnih zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje Pjongjang vidi kao pretnju.

Američki predsednik je ukazao da nije zabrinut zbog raketa koje je Severna Koreja lansirala prethodnih dana - što je izazvalo negodovanje američkih saveznika u regionu.

Tramp je ponovio tvrdnje koje su nekoliko puta do sada isticali drugi američki zvaničnici da su testirane rakete bile kratkog dometa i ponovio da Severna Koreja nikad nije prekršila obećanje da neće više sprovoditi nuklearne probe.

Lideri SAD i Severne Koreje do sada su se sastali tri puta - u Singapuru, u Hanoju i u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, ali novi pregovori za sada nisu zakazani.

Na njihovom drugom samitu, u vijetnamskom gradu Hanoju u februaru, Tramp je odbacio zahtev Kima da za demontiranje glavnog nuklearnog kompleksa Severne Koreje njoj zauzvrat budu ukinute sankcije.

XS
SM
MD
LG