Linkovi

Severna Koreja ponovo ispalila raketu


Vest na državnoj televiziji o novoj raketnoj probi Severne Koreje kojoj je prisustovao i Kim Džong Un
Vest na državnoj televiziji o novoj raketnoj probi Severne Koreje kojoj je prisustovao i Kim Džong Un

Severna Koreja izvela je novu raketnu probu, samo nekoliko nedelja pre isteka roka za obnavljanje pregovora o denuklearizaciji sa SAD.

Južnokorejska vojska je saopštila Pjongjang lansirao dve rakete kratkog dometa u more, u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

Ovo je trinaesti put da Severna Koreja lansira raketu od maja, posle pauze od godinu i po.

Pjongjang vrši pritisak pred okončanje roka za obnovu pregovora o denuklearizaciji, pred kraj ove godine, kako bi od SAD izdejstvovao ustupke.

Prošlog meseca Pjongjang je odustao od radnih pregovora sa Vašingtonom i za to okrivio SAD, uz upozorenje da će ponovo početi sa testiranjem raketa.

SAD i Južna Koreja su nedavno odložile zajedičku vojnu vežbu, ali je tada sekretar za odbranu SAD Mark Esper rekao da to "nije ustupak Severnoj Koreji".

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sreli su se tri puta od juna 2018, ail nisu uspeli da se dogovore da Severna Koreja počne sa uništavanjem nuklearnih postrojenja i oružja.

Razgovori su u zastoju od februara ove godine kada je održan samit Trampa i Kima u Hanoju. Dvojica lidera tada nisu uspela da se dogovore oko toga da Pjongjang počne denuklearizaciju, a da Vašington zauzvrat počne sa ukidanjem sankcija.

Sve rakete koje je Severna Koreja testirala ove godine bile su kratkog dometa.

Tramp je ranije rekao da ga to "ne zabrinjava" jer te rakete ne mogu da dobace do SAD.

Poslednja raketna proba poklopila se sa proslavom jednog od najvećih praznika u Americi, Danom zahvalnosti.

XS
SM
MD
LG