Linkovi

Izveštaj UN: Severna Koreja uzela 2 milijarde dolara za oružje kroz sajber napade


Severna Koreja generisala je, kako se procenjuje, dve milijarde dolara za svoje oružje za masovno uništenje izvođenjem "raširenih i značajno sofisticiranih" sajber napada kojima je krala od bankarskih i transakcija kripto-valutama, kaže se u poverljivom izveštaju UN u koji je Rojters imao uvid u ponedeljak.

Pjongjang je takođe "nastavio da ojačava svoje nuklearne i raketne programe, iako nije izveo nuklearni test ili lansiranje ICBM (inter-kontinentalne balističke rakete)", kaže se u izveštaju Sekcije Komiteta Saveta bezbednosti UN za sankcije protiv Severne Koreje, koji su sačinili nezavisni eksperti koji su posmatrali usklađenost tokom poslednjih šest meseci.

Severnokorejska misija u Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtev za komentar nakon objavljivanja izveštaja, koji je podnet Savetu bezbednosti prošle nedelje.

Eksperti kažu da je Severna Koreja "koristila sajber prostor kako bi izvodila sofisticirane napade, preko kojih je ukrala sredstva od finansijskih institucija i od razmene kripto-valuta, kako bi generisala prihod".

Takođe su koristili sajber prostor da bi oprali ukraden novac, kaže se u izveštaju.

"Sajber činioci Demokratske Republike Koreje, od kojih su mnogi operisali pod upravom Generalnog biroa za izviđanje, podigli su novac za WMD programe (oružje za masovno uništenje)", kaže se u izveštaju i navodi da je iznos procenjen na dve milijarde dolara.

Severna Koreja formalno nosi ime Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK). Biro za izviđanje je vrhovna severnokorejska vojna obaveštajna agencija.

Eksperti kažu da istražuju najmanje 35 slučajeva o koima je izvešteno u kojima činioci DPRK napadaju finansijske institucije, razmenu kripto-valuda i aktivnost 'bunarenja' preko kog se zarađuju kripto-valute u nekih 17 zemalja.

XS
SM
MD
LG