Linkovi

Severna Koreja: Spremni smo za dijalog ili konfrontaciju sa SAD


Vojna parada u Pjongjangu (arhivski snimak)
Vojna parada u Pjongjangu (arhivski snimak)

Severna Koreja upozorila je u petak da je "spremna za dijalog ili konfrontaciju" sa Sjedinjenim Državama i poručila da je Vašingtonu dala dovoljno vremena da promeni pristup nuklearnim pregovorima koji su u zastoju.

Severnokorejski ministar inostranih poslova Ri Jong Ho je u saopštenju, koje je prenela Korejska centralna novinska agencija, rekao da bi bila " greška", ako bi Vašington uveo dodatne sankcije Pjongjangu.

Već smo dali dovoljno obimno objašnjenje da bi ga razumela američka strana i dovoljno vremena, zahvaljujućui maksimalnoj strpljivosti", rekao je Ri.

U saopštenju se takođe upozorava da bi Severna Koreja dugo vremena mogla da ostane najveća pretnja Sjedinjenim Državama.

Reč o najnovijem nagoveštaju da Severna Koreja možda neće brzo nastaviti pregovore sa Sjedinjenim Državama, uprkos okončanju najnovije runde američko-južnokorejskih vojnih vežbi ove nedelje.

Predsednik Donald Tramp rekao je da mu je severnokorejski lider Kim Džong Un u pismu obećao da će zaustaviti raketne probe i početi pregovore čim se okončaju vojne vežbe.

Vežbe su završene u utorak, a Severna Koreja je umesto nastavka pregovora kritikovala to što su održane, i osudila nedavnu odluku Južne Koreje da kupi američke borbene avione.

Severnokorejski šef diplomatije je u petak kritikovao i američkog državnog sekretara Majka Pompea, zato što je nedavno rekao da će Sjedinjene Države zadržati najoštrije sankcije "u istoriji" protiv Severne Koreje.

“Dovoljno je bezobziran da izrekne tako nepromišljene reči, zbog čega smo razočarani i skeptični da možemo da rešimo bilo koji problem sa takvim čovekom", saopštio je Ri i dodao da se "ništa pristojno ne može očekivati od Pompea".

Severna Koreja je Sjedinjenim Državama dala rok do kraja godine da budu fleksibilnije u nuklearnim pregovorima. Pjongjang od Vašingtona traži ublažavanje sankcija i bezbednosne garancije.

Trampova administracija saopštila je da nije spremna da ublaži sankcije dok Kim ne pristane da se odrekne celog programa za nuklearno naoružanje.

Severna Koreja je od početka maja izvela osam raketnih probi, za koje je Tramp rekao da nisu problem, jer rakete ne mogu da dosegnu Sjedinjene Države

XS
SM
MD
LG