Linkovi

Da li će Pjongjang pokušati da prevari Trampa?


Nuklearno postrojenje u Jongbjonu, 27. juna 2008. godine (Foto: Reuters)
Nuklearno postrojenje u Jongbjonu, 27. juna 2008. godine (Foto: Reuters)

Američki državni sekretar Majk Pompeo u četvrtak putuje u Severnu Koreju da bi nastavio razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Njegova treća poseta Severnoj Koreji uslediće posle istorijskog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una 12. juna u Singapuru.

Posle istorijskog američko-severnokorejskog samita, predsednik SAD Donald Tramp rekao je da veruje da Kim Džong Un ozbiljno želi denuklearizaciju. Međutim, nedavni medijski izveštaji citiraju američke obaveštajne zavničnike prema kojima Severna Koreja navodi Sjedinjene Države na pogrešan zaključak i nastavlja da povećava obim svojih nuklearnih aktivnosti u nekoliko objekata.

“Vidimo iz satelitskih snimaka poboljšanja ili proširenja nuklearnog objekta kao i objekata za proizvodnju projektila, dok izveštaji obaveštajne zajednice ukazuju da Severna Koreja povećava proizvodnju svojih materijala za fisiju, ne samo u Jongbjonu već i u drugim tajnim objektima”, kaže Brus Klingner, stručnjak za Koreju u Fondaciji Heritidž u Vašingtonu i bivši zvaničnik CIA i Vojne obaveštajne agencije.

Bela kuća je u ponedeljak odbila da komentariše te izveštaje:

Sara Hakabi Sanders tokom konferencije za medije u Beloj kući
Sara Hakabi Sanders tokom konferencije za medije u Beloj kući

“Nećemo ni potvrditi niti demantovati bilo kakve obaveštajne izveštaje. Ono što vam mogu reći je da i dalje ostvarujemo napredak. Američki ambasador na Filipinima Sung Kim juče se sastao sa članovima severnokorejske delegacije, a sekretar Pompeo, kao što sam upravo spomenula, putuje kasnije tokom nedelje u Severnu Koreju. Nastavićemo razgovore”, izjavila je portparolka Sara Hakabi Sanders.

Neki analitičari navode osam propalih sporazuma sa Severnom Korejom i ukazuju da njeni autoritarni lideri nikada neće odustati od svog nuklearnog arsenala. Brus Klingner kaže da postoji nada, mada bi Severna Koreja mogla da pokuša da vara i ovog puta.

“Ono što je potrebno Sjedinjenim Državama je da uče iz sopstvenih grešaka u prošlosti i ne dozvole da bude sklopljen još jedan loš sporazum, koji je kratak, nejasan i ne sadrži detalje poput onih koje smo imali u sporazumima o kontroli naouržanja sa Sovjetskim Savezom“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je u TV intervjuu u nedelju da administracija ima plan akcije, kojim bi severnokorejski nuklearni arsenal mogao da bude eliminisan za godinu dana, ako Pjongjang bude sarađivao. On je rekao da bi se tim planom zahtevale potpune informacije o severnokorejskom hemijskom, biološkom i nuklearnom programu i lokacijama balističkih raketa.

XS
SM
MD
LG