Linkovi

Nema naznaka da se Severna Koreja pomera ka denuklearizaciji


Arhiva - Čovek posmatra TV ekran na kom je prikazana arhivska fotografija lansianja rakete u sklopu emisije vesti, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 29. marta 2020.
Arhiva - Čovek posmatra TV ekran na kom je prikazana arhivska fotografija lansianja rakete u sklopu emisije vesti, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 29. marta 2020.

Severna Koreja nije dala nikakve indicije u utorak da se pomerila bliže ka denuklearizaciji, u nastupu predstavnika te zemlje tokom poslednjeg dana zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"U sadašnjem svetu, gde je prepotentni ponos zapravo na snazi, pravi mir može se zaštititi samo ako neko poseduje apsolutnu snagu da spreči sam rat", rekao je severnokorejski ambasador u UN Kim Song.

"Kao što smo stežući naš kaiš spostigli pouzdano i efikasno odvraćanje u korist samoodbrane, mir i bezbednost Korejskog poluostrva i regiona sada su čvrsto odbranjeni", ukazao je on.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa zahtevala je potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklerizaciju odmetničke zemlje, ali dva samita dvojice lidera nisu donela nikakav opipljiv napredak ka tom cilju, a njihov topao lični odnos je zahladneo.

Ambasador Song takođe je, čini se, obuhvatio i odluku Južne Koreje da proizvede sopstveni stelt borbeni avion. Seul je, naime, početkom ovog meseca objavio fotografije prototipa KF-Ks, za koji mediji izveštavaju da bi prema planovima trebalo da se pojavi do aprila 2021. godine.

"Nepobitna je stvarnost današnjice da vrhunski vojni hardver, uključujući stelt lovce, nastavlja da se unosi na Korejsko poluostrvo, a nuklearna udarna oruđa svih vrsta direktno su usmerena na DPRK“, rekao je koristeći skraćenicu za formalno ime Severne koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Sjedinjene Države i Južna Koreja takođe regularno izvode zajedničke vojne vežbe u regionu, bar jednu u avgustu, što Pjongjang smatra za "neprijateljstku politiku".

Song je takođe aludirao na borbu zemlje pod ciljanim međunarodnim sankcijama čiji je cilj zaustavljanje napora režima da napravi nuklearno oružje.

"Činjenica je da nam je preko potrebno spoljno okruženje povoljno za ekonomsku izgradnju", rekao je izaslanik. "Ali, svoje dostojanstvo ne možemo prodati samo zbog nade za briljantnom transformacijom - dostojanstvo koje smo branili jednako je vredno kao i naš život. Ovo je naša nepokolebljiva pozicija."

Severnokorejski diplomata je jedan od samo nekolicine diplomata koji su lično održali govor na uglavnom virtuelnom okupljanju, tokom kog su lideri slali unapred snimljene poruke.

Ovogodišnji skup, koji inače okuplja hiljade lidera, diplomata i novinara, preselio se na mrežu zbog pandemije koronavirusa.

Song je rekao da je zahvaljujući "izvanrednoj mudrosti i snažnoj odlučnosti" vođe Kim Džong Una, pandemija bila pod "sigurnom i stabilnom kontrolom".

Stanje pandemije nije poznato u povučenoj državi, jer Pjongjang nije prijavio podatke o COVID-19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG