Linkovi

Bela kuća deli Trampovu zabrinutost zbog glasanja poštom


Arhiva - Osoba ubacuje poštu u sanduče u Omahi, Nebraska, 18. avgusta 2020.
Arhiva - Osoba ubacuje poštu u sanduče u Omahi, Nebraska, 18. avgusta 2020.

Bela kuća pokušava da zaštiti novembarske predsedničke izbore od spoljašnjih uticaja nakon otkrića da ruski "zloćudni... akteri" ponavljaju učestala upozorenja Donalda Trampa o potencijalnoj izbornoj prevari.

"Radimo sve što možemo da zaštitimo svetinju naših izbora", rekao je novinarima u petak savetnik za nacionalnu bezbednosti Robert O'Brajen, dodajući da Bela kuća i predsednik preduzimaju "aktivnosti bez presedana" kako bi zaštitili novembarsko glasanje.

"Jasno smo stavili do znanja Kinezima, Rusima, Irancima i drugima koji nisu javno otkriveni da će se svako ko bude nastojao da pokuša, da svako ko bude pokušao da se meša u američke izbore, suočiti sa izvanrednim posledicama", kazao je on.

Uveravanja su usledila nakon objavljivanja procurelog biltena Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u kome se kaže da Rusija podstiče strah da će pojačano glasanje poštom dovesti do spornih rezultata izbora.

"Od barem marta 2020, akteri ruskog zloćudnog mešanja pojačavaju navode o pitanjima integriteta izbora u novim procesima glasanja i programima glasanja putem pošte", kaže se u biltenu koji je prvi objavio ABC njuz.

"Rusija će verovatno nastaviti da pojačava kritiku glasanja poštom i prebacivanje glasačkog procesa usred pandemije Kovida 19, da bi podrila poverenje javnosti u izborni proces", navodi se u biltenu.

Tramp već mesecima iznosi zabrinutost zbog glasanja putem pošte.

U junu je tvitovao da bi glasanje putem pošte rezultiralo "najnameštenijim izborima u istoriji naše zemlje".

A ranije ove nedelje, stvorio je kontroverzu pozivajući svoje pristalice da glasaju dva puta, putem pošte i lično, kako bi testirali izborni sistem i uverili se da se njihovi glasovi računaju. Namerno glasati dva puta je ilegalno.

Najviši zvaničnici Bele kuće u petak su branili predsednikove komentare o glasanju putem pošte, ocenjujući ih kao opravdane.

"Očigledno postoji ogromna zabrinutost po pitanju glasanja poštom", rekao je O'Brajen, sugerišući da će glasački listići pohranjeni u stambenim zgradama širom zemlje.

Pretraga vesti uz pomoć Guglovog pretraživača vesti, koju je sproveo Glas Amerike, pronašla je izveštaje o samo jednom incidentu u kom su neki dostavljači pošte u Nju Džerziju ostavili biračke listiće u hodnicima ispred stanova, umesto da su ih ubacili u lične poštanske sandučiće.

Savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je da ta zabrinutost ne treba da bude pomešana sa drugim pretnjama po predstojeće izbore.

"Ta zabrinutost je vrlo različita od biti zabrinut zbog inostranih protivnika koji pokušavaju da utiču na naše izbore", rekao je O'Brajen, ponavljajući da glavna pretnja nije od Rusije.

"Obaveštajna zajednica je jasna - prvo imate Kinu, koja ima najmasovniji program za politički uticaj Sjedinjene Države", rekao je.

O'Brajen je takođe, čini se, izneo sumnje po pitanju obaveštajnih podataka koji navode da protivnici SAD biraju strane.

"Neki od njih preferiraju Bajdena", rekao je on, govoreći i demokratskom izazivaču, bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu. "Neki ljudi kažu da neki od njih preferiraju predsednika".

"Moje shvatanje je da nije važno šta te zemlje žele i da bilo koja zemlja koja pokušava da se meša u slobodne i fer izbore u Sjedinjenim Državama mora da bude zaustavljena", rekao je O'Brajen.

Informacije podeljene u javnosti prošlog meseca ukazale su da visoki zvaničnici u obaveštajnoj zajednici SAD veruju da zemlje poput Rusije i Kine imaju jasne preferencije, a da je Rusija posebno aktivna.

"Procenjujemo da Rusija koristi niz mera da prvenstveno ocrni bivšeg potpredsednika Bajdena i ono što vidi kao antiruski establišment", rekao je direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra Vilijem Evanina u izjavi od 7. avgusta.

"Neki akteri povezani sa Kremljom žele da pomognu kadidaturi predsednika Trampa na društvenim mrežama i na ruskoj televiziji", dodao je on.

Evanina je takođe rekao da bi i Kina i Iran voleli da vide da Bajden pobedi.

Peking vidi Trampa kao "nepredvidivog", rekao je Evanina, dodajući da kineski zvaničnici razumeli da bi operacije uticaja koje su pustili u pogon "mogle da utiču na predsedničku trku".

Tramp, koji je bio besan zbog navoda da mu je Moskva pomogla da pobedi 2016, više puta je odbijao navode da bi Rusija volela da ga vidi da pobedi.

"Preduzeli smo snažnije akcije protiv Rusije od bilo koje zemlje u svetu", rekao je novinarima kasno u petak tokom nacionalnog brifinga u Beloj kući, takođe navodeći da su prednje iz Rusije bile preuveličane.

"Zanimljivo je da svi uvek pominju Rusiju", rekao je Tramp novinarima. "Ne smeta mi da pominjete Rusiju, ali misli da je verovatno Kina, u ovoj tački, ono o čemu bi nacija trebalo da govori, mnogo više nego Rusija".

Zvaničnici SAD obećavali su da će uprkos raširene zabrinutosti, naredni predsednički izbori biti "najbezbedniji izbori u modernoj istoriji", mada su upozorili da bi za razliku od ranijih izbora, konačni rezultat mogao da bude odložen zbog očekivanog velikog broja glasova poslatih poštom.

Obaveštajne službe SAD i bezbednosne snage takođe su saopštile da ne postoje obaveštajni podaci koji bu sugerisali da bilo koja zemlja, ili bilo ko u SAD, aktivno pokušava da koristi glasanje poštom kako bi namestio predsedničke izbore.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG