Linkovi

Demokrate i formalno nominovale Bajdena za predsedničkog kandidata


Džozef Bajden sa suprugom Džil tokom virtuelne konvencije Demokratske stranke
Džozef Bajden sa suprugom Džil tokom virtuelne konvencije Demokratske stranke

Demokratska stranka je i zvanično nominovala Džozefa Bajdena za predsedničkog kandidata na izborima u novembru, druge večeri konvencije.

Bajden je već mesecima bio jedini kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, pošto su ostali kandidati odustali ili su ispali iz trke.

Druge večeri konvencije se formalno glasalo, a govorili su i politički predstavnici država i okruga koji su formalno podržali Bajdena, sada i zvaničnog protivkandidata Donalda Trampa.

Bajden je kazao da mu "nominacija znači najviše u životu". On bi trebalo da govori završne večeri konvencije, u četvrtak.

Demokrate su se ove godine, zbog koronavirusa, okupile virtuelno.

Predsednik Donald Tramp je obišao Ajovu i Arizonu, dve države u kojima još traje borba republikanaca i demokrata za glasove, a prethodno je posthumno pomilovao borkinju za ženska prava Suzan B. Entoni.

Bajdenova supruga Džil je rekla da će, ako bude izabran, njen suprug biti "lider kakvog narod zaslužuje" u vreme istorijske ekonomske depresije i pandemije".

Džil Bajden u obraćanju na konvenciji
Džil Bajden u obraćanju na konvenciji

"Neki nam govore da je naša zemlja beznadežno podeljena i da su razlike nepremostive. Ali, ja to nisam videla proteklih meseci. Oslanjamo se jedni na druge i držimo se zajedno. Zahvalni smo za momente koje smo nekada uzimali zdravo za gotovo. Razlike među nama su dragocene, ali su sličnosti beskonačne. Srce našeg naroda i dalje su ljubaznost i hrabrost, i to je duša Amerike za koju se bori Džo Bajden", rekla je Džil Bajden u snimljenom obraćanju iz učionice u Vlimingtonu, Delaveru, gde je nekada radila.

Ona je imala značajnu ulogu u trećoj predsedničkoj kandidaturi svog supruga u protekle tri decenije. Saradnici kažu da je uticala na izbor senatorke Kamale Haris za potpredsedničku kandidatkinju, čime je ona postala prva žena sa afroameričkim i azijskim poreklom koja je nominovana za tu funkciju.

Kamala Haris bi trebalo da se obrati na konvenciji u sredu, kada je planirano da govore i bivši predsednik Barak Obama i senatorka Elizabet Voren.

Bivši državni sekretar SAD Džon Keri
Bivši državni sekretar SAD Džon Keri

Bivši državni sekretar Džon Keri govorio je na konvenciji u utorak i Trampovu spoljnu politiku ocenio kao neuspeh.

"Kada predsednik ode u inostranstvo, to nije misija dobre volje, nego "smešni video". Raskida saveze i piše ljubavna pisma diktatorima. Amerika zaslužuje predsednika na koga se ugledaju, a ne kome se smeju", rekao je Keri i istakao da Bajden razume da problemi sa kojima se svet suočava - poput terorizma i klimatskih promena - ne mogu biti rešeni ako se zemlje ne ujedine.

Vreme krize

Bivši predsednik Bil Klinton kritikovao je kako Tramp vodi zemlju u vreme krize.

"U ovakvim situacijama, Ovalna soba bi trebalo da bude komandni centar. Umesto toga, ona je centar za haos. Zato sada treba da odlučite da li ćete da mu produžite ugovor ili ćete zaposliti nekog novog. Ako želite predsednika koji dan na poslu provodi tako što gleda TV i napada ljude na društvenim mrežama - Tramp je vaš čovek. Poricanje, skretanje pažnje, ponižavanje - sve to funkcioniše odlično ako želite nekoga da zabavite. Ali u pravoj krizi, ruši se kao kula od karata", kazao je Klinton.

Konvencija Republikanske stranke, na kojoj će Donald Tramp biti i formalno nominovan za reizbor, počinje 24. avgusta.

Tramp i potpredsednik Majk Pens su tokom nedelje obilazili države u kojima još traje borba za glasove republikanaca i demokrata. Predsednik je obišao Ajovu i područje Arizone na granici sa Meksikom, na kojem se gradi zid - koji je bio jedno od glavnih obećanja u kampanji 2016.

U četvrtak bi Tramp trebalo da obiđe mesto gde je Bajden odrastao u Pensilvaniji.

Džo Bajden i formalno predsednički kandidat Demokratske stranke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG