Linkovi

Politički okršaj Trampa i demokrata posle ubistva u Portlandu


Policija i hitne službe zbrinjavaju ranjenog u Oregonu
Policija i hitne službe zbrinjavaju ranjenog u Oregonu

Predsednik SAD Donald Tramp sukobio se sa gradonačelnikom Portlanda, pošto je u tom gradu, u sukobima Trampovih pristalica i aktivista koji protestuju protiv rasizma i policijske brutalnosti, ubijena jedna osoba.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler apelovao je na demonstrante da ne budu nasilni, a to obraćanje je prokomentarisao i predsednik Tramp na Tviteru.

On je nazvao Vilera "budalom" i okrivio ga za "smrt i uništavanje" u Portlandu, gde protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti traju otako je 25. maja, tokom policijskog privođenja, preminuo Džordž Flojd.

Viler je odgovorio predsedniku tokom konferencije za novinare.

"Probali ste da nas podelite više nego bilo ko drugi u modernoj istoriji i sada želite da ja sprečim nasilje koje ste vi izazvali. Americi je potrebno da vi budete zaustavljeni i da onda možemo da se ujedinimo", rekao je gradonačelnik Portlanda i podsetio da Trampove kontroverzne komentare o ženama i Afroamerikancima.​

Kada je protekle nedelje prihvatio nominaciju Republikanske stranke za predsednika, Tramp je Portland predstavio kao primer nereda koji će zadesiti Ameriku ako pobedi njegov protivnik Džofef Bajden i rekao da "građani neće biti bezbedni u Bajdenovoj Americi".

Bajden, s druge strane, tvrdi da nasilje ide na ruku Trampu i da on to podstiče.

U subotu su u Portland došle pristalice Donalda Trampa da održe svoj miting i sukobile su se sa aktivistima koji protestuju protiv rasizma.

Prema izveštau policije, u subotu uveče se čula pucnjava i potom je pronađeno telo jednog belca. Svedoci su rekli da je muškarac nosio šešir grupe Patriot Prayer, ekstremno desničarske organizacije iz države Vašington, čiji su se članovi sukobili sa antirasistima.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čed Volf rekao je za televiziju ABC da su za nasilje u Portlandu krivi lokalni zvaničnici koji ne dozvoljavaju policiji da radi svoj posao.

"Oni odbijaju pomoć federalnih agenata da se nasilje okonča. Moja poruka svima je da protestuju mirno", rekao je Volf.

XS
SM
MD
LG