Linkovi

Bajden i Haris prvi put zajedno u predsedničkoj kampanji


Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden i kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris na konferenciji za novinare u srednjoj školi u Vilmingtonu, u Delaveru, 12. avgust 2020. (Foto: AP Photo/Carolyn Kaster)
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden i kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris na konferenciji za novinare u srednjoj školi u Vilmingtonu, u Delaveru, 12. avgust 2020. (Foto: AP Photo/Carolyn Kaster)

Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden i kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris su tokom prvog zajedničkog nastupa u predizbornoj kampanji kritikovali odgovor predsednika Donalda Trampa na pandemiju koronavirusa i predstavili svoju agendu za Belu kuću, prenosi agencija Rojters.

Ubrzo potom, predsednik Tramp je na brifingu u Beloj kući uzvratio:

"Gledao sam kako joj se brojevi u anketama smanjuju i smanjuju dok nisu došli skoro do nule", rekao je Tramp. "I otišla je ljuta. Otišla je besna".

"Niko nije više uvredio Bajdena od nje", dodao je Tramp. "Rekla je neke užasne stvari o njemu".

Bajden je u obraćanju u sali jedne srednje škole u Vilmingtonu, u Delaveru, gde živi već decenijama, rekao da je Haris "pravi izbor" koji će mu pomoći da porazi aktuelnog predsednika Donalda Trampa, a zatim i da vodi naciju koja se suočava sa trostrukom krizom: pandemijom koronavirusa, teško pogođenom ekonomijom i suočavanjem sa sistemskim rasizmom, prenosi AP.

"Ne sumnjam u to da sam izabrao pravu osobu za buduću potpredsednicu Sjedinjenih Država, a to je senatorka Kamala Haris. Ona je spremna da radi svoj posao od prvog dana. Oboje smo spremni da radimo na obnovi nacije", rekao je Bajden.

Bajden je u utorak objavio da će Haris, 55-godišnja senatorka iz Kalifornije, biti kandidatkinja za potpredsednicu.

Kamala Haris je prva Afroamerikanaka i Amerikanka azijskog porekla koju je kandidovala jedna od dve vodeće partije. Ćerka je dvoje imigranata, majka joj je iz Indije, a otac sa Jamajke.

“Jutros, širom zemlje probudile su se devojčice - naročito devojčice tamne boje kože, koje se često osećaju zanemarenim i potcenjenim u svojim zajednicama. Međutim, danas će možda sebe prvi put videti u novom svetlu", poručio je Bajden.

Haris je u obraćanju naglasila da "misli na sve ambiciozne žene pre nje, čije su požrtvovanje, odlučnost i istrajnost omogućili da ona danas bude ovde".

Zatim je kritikovala Trampa, kojeg je optužila da je ugrozio Amerikance zato što nije ozbiljno shvatio pandemiju.

Ovo je trenutak koji će imati stvarne posledice po Ameriku. Sve do čega nam je stalo - naša ekonomija, zdravlje, deca, zemlja u kojoj živimo - dovedeno je u pitanje", rekla je Haris.

Bajden i Haris su se obratili u uglavnom praznoj sali u kojoj je bilo gotovo više novinara sa maskama nego savetnika u predizbornoj kampanji i članova porodica kandidata. To je, kako prenosi agencija Asošijeted pres, sumorni podsetnik na pandemiju koronavirusa koja je odnela 165.000 života i dovela do velike nezaposlenosti i deficita.

Bajden i Haris su zajedno nastupili uoči stranačke konvencije naredne nedelje na kojoj će bivši potpredsednik SAD zvanično prihvatiti predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Konvencija će uglavnom biti virtuelna zbog pandemije koronavirusa.

Republikanska konvencija, na kojoj će predsednik Tramp formalno biti nominovan za još jedan četvorogodišnji mandat, biće održana nedelju posle demokratske.

Predsednik Tramp kriitkovao je izbor Kamale Haris za kandidatkinju za potpredsednicu, navodeći da je to još jedan dokaz da je Bajden pod uticajem levice. Savetnica Bele kuće Kelien Konvej ocenila je u sredu da je Haris "deo radikalne levice" i sugerisala da će senatorka zaseniti Bajdena.

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG