Linkovi

Melanija Tramp i Pompeo govore drugog dana republikanske konvencije


Prva dama SAD Melanija Tramp (Foto. AP)
Prva dama SAD Melanija Tramp (Foto. AP)

Prva dama SAD Melanija Tramp govoriće u utorak tokom druge večeri republikanske nacionalne konvencije, a među govornicima će uprkos kritikama biti i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Republikanci su u ponedeljak zvanično nominovali predsednika Donalda Trampa za drugi mandat, na početku konvencije na kojoj su predstavili sumornu sliku Amerike u slučaju da na izborima 3. novembra pobedi predsednički kandidat demokrata Džo Bajden, prenosi Rojters.

Demokrate su u utorak kritikovale ton republikanske konvencije na kojoj je, između ostalog, savetnica u Trampovom izbornom štabu Kimberli Gilfojl upozorila da demokrate žele da "unište našu zemlju".

"Prošla noć je bila sumorna, zlurada, sa izazivanjem panike", ocenila je demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vitmer i optužila Belu kuću za tešku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, koja je odnela gotovo 178.000 života u Americi, dok su milioni ostali bez posla.

U utorak, Melanija Tramp će se obratiti iz Bele kuće, a Pompeo, za kojeg se veruje da razmatra predsedničku kandidaturu 2024. godine, iz Izraela - gde je u diplomatskoj poseti.

Demokrate su kritikovale planove za obraćanje prve dame SAD, a u četvrtak i predsednika Trampa, iz Bele kuće ocenjujući da bi to moglo da dovede do kršenja takozvanog Hečovog zakona iz 1939. godine, koji ograničava politički angažman zaposlenih u federalnoj službi.

Pompeo planira da govori iz Jerusalima, iako je upozorio diplomate u julu da zvaničnici koje je imenovao predsednik ne bi trebalo da učestvuju u stranačkim aktivnostima, što se navodi u dokumentu koji je poslat svim američkim diplomatskim i konzularnim ispostavama u inostranstvu, a u koji je Rojters imao uvid.

Zamenica menadžera Bajdenovog izbornog štava Kejt Bedingfild ocenila je da je Pompeova odluka da održi politički govor tokom "misije u inostranstvu", "otvoreno korišćenje položaja u političke svrhe" i da to podriva ključnu misiju Stejt departmenta.

Stejt department nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar. Zvaničnik Stejt departmenta je u ponedeljak rekao novinarima koji prate Pompeovu posetu, da će državni sekretar govoriti na konvenciji u svoje lično ime.

Trampova kampanja odbacila je optužbe u pogledu upotrebe federalne imovine, kao što je Bela kuća, za stranačke potrebe i navela da će osigurati da svi poštuju Hečov zakon. Predsednik i potpredsednik ne potpadaju pod taj zakon.

Melanija Tramp će tokom govora, kako se očekuje, izneti topliju i optimističniju sliku predsednika, koji je na prošlonedeljnoj demokratskoj konvenciji više puta opisan kao pokretač haosa i mraka. Očekuje se da će joj se tokom obraćanja pridružiti i predsednik.

Takođe će, kako navodi Rojters, pokušati da izbegne greške iz 2016. godine, kada je otkriveno da su delovi njenog govora na republikanskoj konvenciji bili slični obraćanju bivše prve dame Mišel Obame tokom demokratske konvencije 2008. godine.

U utorak će govoriti i Trampov sin Erik i ćerka Tifani, kao i zvaničnici poput guvernerke Ajove Kim Rejnolds i senatora Pola Renda.

U prilog Trampove politike govoriće i niz Amerikanaca, među kojima su aktivistkinja protiv abortusa Ebi Džonson i Meri En Mendoza, čiji sin je poginuo u sudaru koji je izazvao ilegalni imigrant.

XS
SM
MD
LG