Linkovi

Upravnik Pošte SAD poručio da će glasački listići stići na vreme


Mnogi Amerikanci će zbog pandemije koronavirusa na izborima glasati poštom, umesto na biračkom mestu
Mnogi Amerikanci će zbog pandemije koronavirusa na izborima glasati poštom, umesto na biračkom mestu

Upravnik Pošte SAD Luis Dedžoj rekao je da će glasački listići, za građane koji na predsedničkim izborima 3. novembra žele da glasaju poštom, stići na vreme i odustao je od smanjenja budžeta i ostalih promena u Pošti - zbog kojih su demokrate tvrdile da će milioni Amerikanaca biti onemogućeni da glasaju.

Dedžoj, inače bogati donator Republikanske stranke i čovek kojeg je u Poštu postavio predsednik Donald Tramp, rekao je da je Pošta spremna da procesuira sve glasačke listiće koje dobije.

"Isporučićemo poštu na vreme i u skladu sa već utvrđenim standardima. Amerikanci treba da znaju da je to naš prioritet od danas pa sve do dana izbora", kazao je Dedžoj.

Istakao je i da smanjenje budžeta koje je planirano neće biti sprovedeno pre izbora, kako bi se izbegao bilo kakav uticaj na glasanje poštom, koje u pojedinim saveznim državama počinje u septembru.

Dedžoj kaže i da će poštanski sandučići ostati tamo gde su i da nijedna pošta neće biti zatvorena. Time je odgovorio na kritike da se sandučići uklanjaju sa ulica i da na taj način želi da pomogne predsedniku Donaldu Trampu da opstruiše glasanje poštom.

Ove godine se očekuje da zbog pandemije koronavirusa veliki broj Amerikanaca glasa poštom, umesto na biračkom mestu.

Predsednik Tramp i njegova supruga Melanija su takođe podneli zahtev da tako glasaju na Floridi, gde su zvanično prijavljeni, uprkos tome što se predsednik mesecima izjašnjavao protiv takvog načina glasanja.

Tramp je, bez dokaza, tvrdio da je glasanje poštom sklono manipulacijama i da pomaže demokratama dok šteti republikancima, iako studije nisu pokazale da takav način glasanja doprinosi bilo kojoj stranci.

Upravnik Pošte SAD Luis Dedžoj će narednih dana svedočiti na dva pretresa u Kongresu, nakon što su iz obe stranke stigle kritike da je smanjenjem budžeta pošte usporio isporuke pošiljki.

Demokrate u Predstavničkom domu su najavile da će u subotu glasati da se Pošti odobri dodatnih 25 milijardi dolara kako ne bi bilo zastoja u procesuiranju glasačkih listića. Nije poznato da li će demokrate odustati od toga sada kada je Dedžoj rekao da se smanjenje budžeta odlaže do posle izbora.

Republikanci u Senatu će ove nedelje predstaviti svoj predlog zakona o pomoći zbog pandemije koji uključuje i dodatna sredstva za Poštu SAD.

Predsednik Donald Tramp je rekao da želi da ubrza isporuke, ali da je protiv izdvajanja dodatnog novca za Poštu.

Tramp je branio Dedžoja koji je njegovoj kampanji od 2016. donirai 1,2 miliona dolara, a Republikanskoj stranci 1,3 miliona.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je predsednika da želi da sabotira glasanje poštom.

XS
SM
MD
LG