Linkovi

Nevada usvaja glasanje poštom, Tramp preti tužbom


Glasački listić u pošti, Pensilvanija 27. maj 2020 (Foto: AP)
Glasački listić u pošti, Pensilvanija 27. maj 2020 (Foto: AP)

Zakonodavne vlasti Nevade dogovorile su da se pošalju glasački listići poštom svim glasačima ove zapadne američke savezne države za novembarske predsedničke izbore, potez koji je odmah izazvao reakciju predsednika Donalda Trampa, kao nepošten prema republikancima.

Odluka koji bi trebalo da potpiše guverner iz redova demokrata, Stiv Sisolak, čini Nevadu osmom državom koja će automatski slati glasačke listiće poštom, kako bi se lakše glasalo i izbegli dugi redovi na biračkim mestima 3. novembra, dok se još širi zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama.

Tramp tvrdi bez dokaza, da bi povećan broj slučajeva glasanja poštom u Nevadi ili drugim mestima, vodio do velike izborne prevare i izbora koji bi bili namešteni protiv njega.

Predsednik preti da će podneti tužbu da zaustavi promene načina glasanja u Nevadu, gde je na izborima 2016. godine izgubio od demokratske kandidatkinje Hilari Klinton za 27 hiljada glasova. Ankete pokazuju ta da država naginje više ka najverovatnijem predsedničkom kandidatu demokrata, bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, nego predsedniku Trampu, tri meseca pre izbora.

Nevada ima šest elektorskih glasova od 270 potrebnih da se ostvari pobeda u Elektorskom koledžu, indirektnom sistemu glasanja u demokratskim nacionalnim izborima gde rezultati svake države određuju ko će dobiti mandat na četiri godine u Beloj kući.

Tramp je na Tviteru naveo da je "u ilegalnom prevratu u sred noći, guverner Nevade onemogućio republikance da pobede u ovoj državi. Pošta ne može da procesuira glasanje poštom bez priprema. Koristite Kovid da ukradete državu. Vidimo se na sudu!", naveo je Tramp.

Prethodnih godina, pet od 50 država, uključujući većinski republikansku Jutu, koristilo je glasanje poštom, sa malo navoda o prevari. Dve demokratske države, Kalifornija i Vermont uvode ove godine glasanje poštom, ali Tramp je odgovorio nizom verbalnih napada na države koje su preispitale restrikcije, kako bi učinile glasanje lakšim dok traje pandemija.

Više od izborne prevare, država se suočava sa brojanjem glasova na izborni dan 3. novembra, jer je većina Amerikanaca navikla da sazna ko je predsednik istog dana kada je glasanje.

Brojanje glasova poslatih poštom u saveznim državama koje su imale primarne izbore proteklih meseci se produžilo na nekoliko nedelja u nekim slučajevima, što deluje kao mogući indikator poteškoća tokom predsedničkih izbora. Rezultati dva izborna procesa u Njujorku krajem juna i dalje nisu konačni, zbog sporog brojanja glasova poštom.

XS
SM
MD
LG