Linkovi

Virtuelna konvencija američkih demokrata, ujedinjeni protiv Trampa


Mišel Obama, Berni Sanders i Džon Kejsik govore tokom prve večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke (Foto: AP/DNC)
Mišel Obama, Berni Sanders i Džon Kejsik govore tokom prve večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke (Foto: AP/DNC)

Američke demokrate otvorile su svoju nacionalnu konvenciju u ponedeljak uveče, četvorodnevni virtuelni događaj zbog pandemije koronavirusa, za koji se nadaju da će pogurati bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena ka pobedi nad predsednikom Donaldom Trampom na novembarskim izborima.

Bivša prva dama Mišel Obama, pogresivni senator iz Vermonta Berni Sanders i bivši republikanski guverner Ohaja Džon Kejsik, kritičar Trampa, bili su među onima koji su govorili u korist 77-godišnjeg Bajdena, tokom prve večeri konvencije.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer naglasila je potrebu da se preuzme akcija kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, navodeći napore koje je adminsitracija Bajdena i bivšeg predsednika Baraka Obame sprovela boreći se protiv ekonomske krize na početku svog mandata.

Vitmer je rekla da "demokratija je timski sport, posebno sada" i pozvala gledaoce da zamisle Sjedinjene Države u kojima svako ima pristup besplatnom testiranju na koronavirus i u kojima deca mogu bezbedno da se vrate u škole.

"Džo Bajden i Kamala Haris će uzorno voditi. Oni znaju da zdravlje naših ljudi ide ruku pod ruku sa snagom naše ekonomije", rekla je ona.

Široko odobravanje

Nekoliko republikanaca, uključujući bivšu guvnernerku Nju Džersija Kristin Tod Vitman i u jednom pokušaju kandidadtkinju za predsedničku nominaciju i bivšu generalnu menadžerku Hjulit Pakarda Meg Vitman, učinili su neobičan potez prisustvom na konvenciji opozicione partije, kako bi podržali Bajdena kao bolji izbor za zemlju od Trampa.

Džon Kejsik, koji je učestvovao u trci za predsedničku nominaciju 2016, rekao je da je zemlja "na raskršću" i da je predsednik koji okreće jednu osobu protiv druge vodi "pogrešnim putem".

"Džo Bajden je čovek za naše vreme", rekao je Kejsik. "Vreme nas sve zove da skinemo svoje partijske kačkete i stavimo svoju naciju na prvo mesto i, naravno, za našu decu".

U delu snimljene poruke Mišel Obame, ona je opisala Bajdena kao "duboko pristojnog čoveka, vođenog verom".

"On zna šta je potrebno da se spase ekonomija, odbaci pandemija i kako da povede našu zemlju", rekla je Obama. "I on sluša. On će vam reći istinu i verovati nauci. On će upravljati kao neko ko je živeo život koji većina nas može da prepozna".

Ona je pozdravila Džoa Bajdena kao sposobnog lidera za zemlju "saosećajnih, otpornih i pristojnih ljudi", dok je istovremeno oštro kritikovala predsednika Donalda Trampa zbog nedostatka sposobnosti da razme osećanja i iskustva drugih.

Mišel Obama je snažno ustvrdila da Tramp nije uspeo da adekvatno odgovori na ekonomsku i socijalnu krizu, kao i pandemiju koronavirusa kod kuće, dok se udaljio od međunarodnih savezništava koja su izgradili prethodni lideri.

"Dozvolite mi da budem iskrena i jasna koliko mogu", rekla je ona u snimljenom govoru. "Donald Tramp je pogrešan predsednik za našu zemlju. Imao je više nego dovoljno vremena da dokaže da može da obavi posao, ali je jasno da mu je to očigledno preko glave".

"On ne može da odgovori ovom trenutku", dodala je u obraćanju tokom večeri otvaranja. "On jednostavno nije onaj koji je nama potreban".

Nijedan od govornika neće biti u Milvokiju, u Viskonsinu, gde su demokrate planirale da organizuju svoju četvorogodišnju konvenciju.

Umesto toga, oni će se pojaviti u snimljenim prezentacijama ili uživo iz svojih domova. Tehničari za kontrolama televizijskih panela pokušaće da učine da to izgleda kao vrsta konvencije koja bi privukla pažnju miliona glasača.

Donald Tramp je ismevao napore demokrata tokom pauze na Sent Pol aerodromu u Mineapolosu, gde se zaustavio na putu ka političkom skupu u Mankatu, u Minesoti.

"Kada čujete snimljeni govor, to je kao da nije suviše interesantno, zar ne", upitao je Tramp svoje pristalice smejući se.

Ali uz koronavirus koji nije zaustavljen u Sjedinjenim Državama i uz broj umrlih koji je stigao do 170.000 - najveći u nekoj zemlji na planeti - demokratski zvaničnici rekli su da delegati i govornici na konvenciji treba da ostanu kod kuće.

Konvencija sledeće nedelje

Naredne nedelje, repiblikanci planiraju da učine prilično sličnu stvar, uz limitiranu aktivnost na konvenciji u Šarlotu, u Severnoj Karolini, dok će Tramp svoj govor za ponovnu nominaciju održati iz Bele kuće.

Niz demokratskih lidera, uključujući bivše predsednike iz redova demokrata Baraka Obamu i Bila Klintona, kao i 2016. nominovanu kandidatkinju za predsedncu SAD Hilari Klinton, izneće vrline Bajdena i njegove partnerke na izborima, senatorke iz Kalifornije Kamale Haris, koja je ujedno prva crnkinja i prva Amerikanka južnoazijskog porekla, koja će se kandidovati na nacionalnim izborima ispred jedne od glavnih partija u SAD.

Prema planovima, Bajden treba da prihvati partijsku nominaciju u četvrtak uveče i tako po treći put uđe u trku za Belu kuću u tri decenije. Međutim, ovo će biti prvi put da u trku ulazi kao kandidat partije.

Konvencija će biti politički događaj koji nije nalik bilo čemu što su živi Amerikanci ikad videli, organizovana onlajn bez tradicionanog ritualnog pozdravljanja i skandiranja kandidatu od strane pristunih na konvenciji.

Bajden će nominaciju prihvatiti u svojoj matičnoj državi Delaver, uz prisustvo samo svojih saradnika i političkih savetnika.

U međuvremenu, Tramp i potpedsednik Majk Pens posetiće ove nedelje nekoliko država u kojima je ishod u novembru nezivestan, u pokušaju da uzvrate demokratama, uključujući i stanicu koju će Tramp napraviti u blizini mesta gde je Bajden odrastao, u severoistočnom gradu Skrantonu, u Pensilvaniji.

I dok Bajden ulazi u svoju ključnu nedelju, istraživači na nacionalnom nivou nastavljaju da iznose podatke prema kojima on ima prednost nad Trampom, četiri meseca pred izbore 3. novembra. Sveobuhvatni rezultati koje je objavio Real Clear Politics pokazuju da Bajden vodi sa osam procenata više, ali manje u ključnim državama za koje se očekuje da će odrediti konačni ishod glasanja.

Predsednički izbori u SAD nisu određeni direktno glasovima birača, već indirektno pobednik je onaj koji odvojeno pobedi u Elektorskom koledžu, odnosno u trkama u 50 država i u glavnom gradu Vašintonu.

Najveće države, poput Kalifornije koja ima 55 elektora i Teksasa koji ima 38, imaju najveću snagu u Elektorskom koledžu u kojemm je potrebna većina - 270 od 538 elektora - kako bi se ostvarila pobeda.

Sedam država i Vašington DC imaju namanje - po tri elektorska glasa.

Glasovi birača protiv Elektorskog koledža

Na izborima 2016, Tramp je izgubio po broju direktnih glasova građana za gotovo tri miliona glasova, ali je pobedio u trci za predsednika zbog tesne pobede u tri države - Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu - osvojivši njihove elektorske glasove.

Istraživanja pokazuju da je Bajden u prednosti u sve te tri države u ovom trenutku, ali sa manjom razlikom nego što je to slučaj zbirno na nacionalnom nivou, što Trampu daje moguće šanse da povede u finalnim nedeljama kampanje, čak i ako ponovo izgubi glasove većine glasača.

Bajden je pobedio poveliki kontingent demokrarskih kandidata, uključujući i Kamalu Haris, koju je prošle nedelje proglasio za svoju partnerku na izborima. Ona je četvrta žena koja je postla glavni partijski izbor u SAD i koja bi mogla da postane najviše rangirana liderka u istoriji SAD, ukoliko par Bajden-Haris pobedi.

Sve tri prethodne žene koje su kandidovale partije - dve kandidatkinje za potpredsednicu i Hilari Klinton koja je bila kandidovana za predsednicu SAD pre četiri godine - izgubile su.

Ukoliko Bajden pobedi, on će na dan inauguracije u januaru imati 78 godina, što će ga činiti najstarijim liderom SAD u istoriji, čime će nadmašiti Trampa, koji ima 74 godine.

Bajden sebe naziva "mostom ka budućnosti", a američki politički analitičari procenjuju da bi mogao da služi samo jedan mandat. To bi odmah moglo da Harisovu učini vodećom kandidatkinjom demokrata za predsednicu SAD 2024.

Demokrate planiraju raznolike govornike, pri čemu će svako od četiri večeri tokom konvencije biti organizovano prema različitim temama: "Mi smo narod", "Liderstvo je bitno", "Savršenije zajedništvo" i "Obećanje Amerike".

Bivši predsednik Bil linton, Bajdenova supruga dr Džil Bajden, bivši državni sekretar Džon Keri i lider demokrata u Senatu Čak Šumer među onima su koji će govoriti u utorak uveče.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Hilari Klinton, bivši predsednik Obama i Harisova govoriće u sredu uveče.

XS
SM
MD
LG