Linkovi

Bajden: Tramp je "odšetao" od krize sa koronavirusom


Predsednički kandidat demokrata, bivši potpredsednik Džo Bajden, govori tokom četvrte večeri Demokratske nacionalne konvencije, 20. avgusta 2020. u Čejs centru u Vilmigtonu, Delaver (AP Photo/Andrew Harnik)
Predsednički kandidat demokrata, bivši potpredsednik Džo Bajden, govori tokom četvrte večeri Demokratske nacionalne konvencije, 20. avgusta 2020. u Čejs centru u Vilmigtonu, Delaver (AP Photo/Andrew Harnik)

Kandidat demokrata za predsednka, Džo Bajden, rekao je da nije optužio predsednika Donalda Trampa za izbijanje epidemije koronavirusa, ali da ga krivi za to što je "odšetao" od krize.

"Ideja da se kaže da će ovo nestati, da će se dogoditi nekakvo čudo je nerealna", rekao je Bajnden dodajući da Tramp učestalo promoviše "lude" tretmane i da "nije slušao naučnike".

Bajnden i njegova partnerka na izborima, senatorka iz Kalifornije Kamala Haris, govorili su za ABC u intervjuu koji je emitovan u nedelju uveče. Taj intervju, sniman u petak, dan nakon zaključne večeri Demokratske nacionalne konvencije, bio njihov prvi zajednički intervju otkako su dobili nominaciju demokrata.

U nedelju uveče, Tramp je objavio da je pomogao okončanje regulatornog zastoja i omogućio Upravi za hranu i lekove da odobri hitno korišćenje takozvane rekonvalescentne plazme u lečenju Kovida 19. Tramp je to nazvao "moćnom terapijom", sa "neverovatnim procentom uspeha", mada vladini naučnici kažu da je tretmanu potrebno dalje istraživanje.

U ponedeljak, republikanci su započelu svoju nacionalnu konvenciju kako bi nominovali Trampa i potpredsednika Majka Pensa za drugi mandat.

Tramp i njegove pristalice sigurno će citirati hitno FDA-ovo odobravanje tretmana koji koristi antitela iz krvi pacijenata koji su se oporavili od Kovida 19 za lečenje drugih, kao glavni primer Trampovog vođstva u borbi protiv pandemije.

Bajden je rekao da će, ukoliko bude izaban za predsednika, slediti savete eksperata javnog zdravstva, uključujući i ponovno zatvaranje nacionalne ekonomije ukoliko je to ono što je potrebno za zaustavljanje pandemije koronavirusa.

"Bio bih spreman da uradim sve što je potrebno kako bi se sačuvali životi. Ne možemo da stavimo zemlju u pogon dok ne kontrolišemo virus", kazao je Bajden.

Takođe ne pozvao guvernere da zahtevaju nošenje maski.

Onima koji odbijaju da noe maske, Bajden je porčio "oladite malo". "Nazvao je nošenje maski patriotskom odgovornošću Amerikanca kako bi zaštitili svoje susede da ne prođu blizu virusa.

Bajden je rekao da predsednik ne sluša eksperte javnog zdravsta, uključujući i doktora Antonija Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, i da umesto toga predlaže ljudima "lude stvari" poput konzumiranja sredstava za dezinfekciju kako bi ubili koronavirus.

Harisova je odbacila kao "odvaćanje" sve što se govori o oštrim rečima koje je razmenjivala sa Bajdeom tokom jedne od debata demokratskih kandidata za predsedničku trku, na temu školskih autobusa. Ona je rekla da Bajden razume da crnačke porodice imaju samo jednu desetinu bogastva koje poseduju belci i da je dvostruko verovatnije da će crnci i Hispanosi preminuti od Kovida 19, nego kada je reč o belcima.

Harisova i Bajden umanjivali su razlike koje su imali po temama kao što je zdrastvena zaštita. Harisova je podržavala "zdravstvena zaštita za sve" vrstu sistema osiguranja, dok je Bajden, koji je kao potpredsednik pomogao Baraku Obami da uvede Zakon o pristupačnoj pomoći, želi da doda javnu opciju postojećem privatnom tržištu osiguranja.

"Oboje veujemo da je zdravstvena zaštita pravo, a ne privilegija", rekao je Bajden.

Haisova je rekla da bi bila počastvovana da služi kao Bajdenova popredsednica i da je njegov poziv da mu bude partnerka na izborima "nadrealan" trenutak.

Bajden je rekao da nije osećao pritisak da izabere crnu ženu da mu bude partnerka, ali je dodao da žene čine 51 odsto populacije u zemlji i da bi "vlada trebalo da izgleda kao ljudi, da izgleda kao zemlja".

Upitan o tome da li je 78 godina star čovek mentalno pripravan da postane predsednika Sjedinjenih Država - sa mnogućnošću da vlada do svoje 86 godine - Bajden je odgovorio "samo me gledajte".

XS
SM
MD
LG