Linkovi

Fejsbuk, Tviter i Jutjub skinuli Trampove objave zbog dezinformacija


Logo Tvitera i Fejsbuka

Fejsbuk je u sredu uklonio objavu predsednika SAD Donalda Trampa uz obrazloženje da krši pravila te mreže o širenju dezinformacija o koronavirusu. Ovo je prvi put da je Fejsbuk uklonio neki Trampov video, a kritikovan je već duže vreme zbog toga što ne reaguje.

Objava je sadržala isečak iz intrevjua za Foks njuz u kojem je Tramp tvrdio da su "deca skoro imuna na Kovid 19".

"Snimak sadrži lažne tvrdnje da je grupa ljudi imuna na virus, što krši naša pravila o štetnim dezinformacijama o Kovidu 19", rekao je portparol Fejsbuka.

Slično je uradio i Tviter koji je uklonio istu objavu sa naloga @TeamTrump - Trampove kampanje - koji je posle podelio i predsednik.

Portparol Tvitera je rekao da je od Trampove kampanje traženo da ukloni sporni tvit. Tviter je i ranije uklanjao objave predsednika, a nedavno je privremeno suspendovan i nalog Donalda Trampa mlađeg.

Jutjub je saopštio da je uklonio snimak zbog širenja dezinformacija o koronavirusu, ali nije rečeno tačno koji snimci su sklonjeni.

Intervju je i dalje dostupan na stranici Foks njuza.

Trampova kampanja je optužila kompanije da su protiv predsednika i da je on samo izneo činjenicu.

"Društvene mreže nisu arbitri istine", rekla je portparolka kampanje Kortni Parela.

Bela kuća se nije oglašavala, ali je na konferenciji za novinare Tramp ponovio da virus malo pogađa decu.

"Deca dobro podnose. Ako pogedate brojeve obolelih i umrlih...Deca do određenih godina imaju jak imunitet i deluje da dobro podnose"

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti su saopštili da, iako su većina obolelih od kovida odrasle osobe, ima i dece koja su bila zaražena i prenela virus drugima. Analiza Svetske zdravstvene organizacije pokazala je da je od 6 miliona inficiranih između februara i jula, bilo i 4,6 odsto dece.

XS
SM
MD
LG