Linkovi

Tramp upozorio da "demokrate hoće da pokradu izbore"


Predsednik Donald Tramp i zvanično je nominovan za reizbor
Predsednik Donald Tramp i zvanično je nominovan za reizbor

Samo nekoliko minuta pošto su ga delegati na republikanskoj konvenciji u Šarlotu, Severnoj Karolini i zvanično nominovali za drugi mandat, predsednik Donald Tramp je rekao da je "prevara uz pomoć glasanja poštom" jedini način da demokrate pobede na izborima 3. novembra.

"Pokušavaju da pokradu izbore. Možda neće poslati glasačke listiće republikancima", rekao je predsednik Tramp, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje.

Predsednik je u govoru na republikanskoj konvenciji rekao da će predstojeći izbori biti "najveća prevara u istoriji politike" i optužio demokrate da "koriste koronavirus kako bi pokrali izbore".

Uhvatili smo ih da da su radili neke zaista loše stvari 2016. godine. Moramo da budemo oprezni, zato što to ponovo pokušavaju da urade. Pomno to pratite. Zato što moramo da pobedimo, Jedini način na koji mogu da nam uzmu ove izbore je ako su oni namešteni", poručio je predsednik SAD.​

Republikanska stranka formalno je, prve večeri konvencije, nominovala predsednika Donalda Trampa za drugi mandat u Beloj kući.

Umesto hiljada ljudi, koliko se očekivalo da će prisustvovati konvenciji, u javnom izjašnjavanju o Trampovoj nominaciji učestovala su samo 336 delegata.

Tramp je napomenuo da je došao u Šarlot u na konvenciju za razliku od njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena koji nije išao u Viskonsin, državu koja je formalno bila domaćin demokratske konvencije.

Prethodno je za potpredsednika ponovo nominovan Majk Pens koji se lično zahvalio delegatima.

“Izbor nikada nije bio jasniji, a ulog nikada veći. Učinićemo Ameriku ponovo velikom. Ponovo", poručio je Pens.

Demokrate su prošle nedelje, na virtuelnoj konvenciji, nominovale bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena za svog predsedničkog kandidata.

Republikanci planiraju drugačiji skup. Posle zvanične nominacije predsednika Trampa u Šarlotu, veći deo konvencije biće održan u Vašingtonu.

Tramp planira da poslednjeg dana konvencije prihvati nominaciju u govoru u Beloj kući, posle čega će biti održan i vatromet.

Delegati u Šarlotu podvrgnuti su redovnom merenju temperature i testiranju na Kovid 19. Od svih je zatraženo da se testiraju pre nego što su napustili svoje države, a tokom konvencije nose aparate koji omogućavaju praćenje eventualnog kontakata sa zaraženima.

U nedelju, postavljene su barikade oko Kongresnog centra u Šarlotu gde se održava konvencija, dok je 336 delegata držalo sastanke u obližnjem hotelu.

Okupljanje republikanca je ograničeno, ali ne u istoj meri kao demokrata prošle nedelje. Međutim, za razliku od prethodnih konvencija, ove godine nema prepunih sala i stadiona.

"Živim 15 minuta od arene, ali neću biti deo svega toga", kaže za Glas Amerike Sara Rejdi-Džons, potpredsednica ogranka Republikanske stranke u okrugu Meklenburg u Severnoj Karolini.

Rejdi-Džons je među delegatima iz Severne Karoline na konvenciji, ali zbog ograničenog broja učesnika, neće biti u sali.

"To zaista pokazuje koliko je trenutno sve zatvoreno širom zemlje", ističe ona.

Različite konvencije i vizije

Pojedini govori, u kojima će republikanski lideri govoriti o uspesima Trampovog predsedničkog mandata, biće održani tokom nedelje u sali nedaleko od Bele kuće.

Šta su stranačke konvencije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

"To je razočaravajuće, naročito za radnje u centru Šarlota, koje su se nadale pozitivnim ekonomskim efektima konvencije. Međutim, i dalje je uzbudljivo biti u Severnoj Karolini i videti predsednika ovde i sve iz cele zemlje, barem one koji su mogli da dođu", rekao je za Glas Amerike Džon Stjuart, predsedavajući ogranka Republikanske stranke u 9. kongresnom okrugu u Severnoj Karolini.

Tramp je na izborima 2016. godine odneo tesnu pobedu u Severnoj Karolini, ali je okrug Meklenburg, u kojem se nalazi Šarlot, u prošlosti glasao za demokrate i na lokalnim i na nacionalnim izborima. Gradonačelnica Šarlota, gde je 2012. godine održana demokratska konvencija, je demokrata, a iz iste stranke je i guverner Severne Karoline.

Protesti protiv Republikanske stranke održani su u centru grada tokom vikenda, a planirani su i za ponedeljak.

Blizu sale gde se održava republikanska konvencija, u ponedeljak će biti održan i skup umerenih republikanaca koji su protiv Trampa.

Bajden, koji je prošle nedelje prihvatio predsedničku nomninaciju demokrata, optužio je Trampa da je stvorio "mračno doba u Americi", tokom kojeg nije uspeo da suzbije pandemiju, dok su milioni ljudi ostali bez posla.

"Izabraćemo nadu umesto straha, činjenice umesto fikcije, pravičnost umesto privilegije", poručio je Bajden.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru ( Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru ( Foto: AP/Andrew Harnik)

Tramp je ocenio da su "demokrate održale najmračniju, najgnevniju i najsumorniju konvenciju u američkoj istoriji". Takođe ih je optužio da "napadaju. Ameriku kao rasističku i užasnu zemlju koja mora da se iskupi".

Republikanci su svoju konvenciju nazvali "Odavanje počasti velikoj američkoj priči". Trampova kampanja najaviila je da će svake večeri govoriti politički lideri kao i "prosečni Amerikanci čije su priče ispunjene nadom i patriotizmom".

Sva tri bivša demokratska predsednika - Džimi Karter, Bil Klinton i Barak Obama - uz predsedničke kandidate Džona Kerija (2004) i Hilari Klinton (2016) govorila su na demokratskoj konvenciji.

Međutim, na republikanskoj konvenciji, neće govoriti ni bivši republikanski predsednik Džordž Buš, niti predsednički kandidat 2012. godine Mit Romni, sada senator iz Jute koji često kritikuje Trampa.

Spisak govornika

U ponedeljak će na republikanskoj konvenciji govoriti senator iz Južne Karoline Tim Skot, jedini Afroamerikanac u Senatu, kongresmen iz Luizijane Stiv Skalis, bivša ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli i predsednikov najstariji sin Donald Tramp mlađi.

U ponedeljak će govoriti i Mark i Patriša Mekloski, bračni par iz Sent Luisa u Mizuriju koji je privukao pažnju javnosti kada je uperio oružje u učesnike protesta "Životi crnaca su važni", koji su prolazili pored njihove kuće. Bračni par je optužen za nelegalnu upotrebu oružja u tom incidentu.

Prva dama SAD Melanija Tramp će govoriti u utorak, verovatno iz Bele kuće, a obratiće se i državni sekretar Majk Pompeo, senator iz Kentakija Rend Pol i još dvoje Trampove dece, Erik i Tifani Tramp.

U sredu će govoriti potpredsednik Majk Pens, koji će se obratiti iz nacionalnog parka Fort Mekhenri u Baltimoru, gde su američki vojnici branili zemlju od britanskog napada 1814. godine, što je poslužilo i kao inspiracija za američku himnu. U sredu će, između ostalih govoriti i senatorke iz Tenesija i Ajove, Marša Blekburn i Džoni Ernst, kao i guvernerka Južne Dakote Kristi Noem.

U četvrtak, pre Trampovog govora u kojem će prihvatiti nominaciju, govoriće lideri republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu, Mič Mekonel i Kevin Mekarti, te predsednikova ćerka i savetnica Ivanka Tramp.

XS
SM
MD
LG