Linkovi

Većina birača protiv odlaganja izbora u SAD


Zvaničnici u okrugu Majami Dejd na Floridi proveravaju potpise na biračke listiće koji su stigli poštom (Foto: AP/Lynne Sladky)
Zvaničnici u okrugu Majami Dejd na Floridi proveravaju potpise na biračke listiće koji su stigli poštom (Foto: AP/Lynne Sladky)

Dve trećine registrovanih birača u SAD protivi se odlaganju predsedničkih izbora zbog pandemije koronavirusa, a više od polovine smatra da je predsednik Donald Tramp izneo tu ideju da bi pomogao sebi politički, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa, koje je objavljeno u sredu.

Anketa, u kojoj su učestvovala 882 registrovana birača, sprovedena je od 31. jula do 4. avgusta, nedugo nakon što je Tramp bez dokaza ustvrdio da će povećano glasanje poštom dovesti do izborne prevare i sugerisao da se izbori, zakazani za 3. novembar, odlože. Tu ideju odmah su odbacili demokratski i republikanski članovi Kongresa, koji je jedini nadležan za utvrđivanje datuma izbora.

Većina Amerikanaca takođe je protiv Trampovog predloga. Prema istraživanju, 66 odsto registrovanih birača protivi se odlaganju novembarskih izbora, među kojima je 80 odsto demokrata i 50 odsto republikanaca.

23 odsto registrovanih birača - od kojih su većina republikanci - podržava odlaganje izbora, dok je 11 odsto ispitanika navelo da nije sigurno.

Odvojena anketa Rojtersa i Ipsosa, sprovedena od 3. do 4. avgusta među 964 učesnika, pokazuje da kandidat demokrata Džo Bajden ima prednost nad Trampom od 10 odsto među registrovanim biračima, manje od 100 dana uoči održavanja predsedničkih izbora. Većina, 44 odsto, veruje da bi Bajden bolje odgovorio na pandemiju koronavirusa.

Na pitanje zašto misle da Tramp želi da odloži izbore, 54 odsto registrovanih birača sugerisalo je u svom odgovoru da smatra da predsednik pokušava da pomogne sebi politički, da bi bio ponovo izabran. Od tog procenta, 42 odsto smatra da "Tramp misli da ima bolju šansu da pobedi ako se izbori odlože", a 12 odsto misli da američki lider "želi da odvrati pažnju javnosti od pandemije i ekonomije".

Još 21 odsto ispitanika odgovorio je da misli da je Tramp zabrinut zbog izborne prevare, a 10 odsto smatra da predsednik "želi da zaštiti Amerikance od širenja koronavirusa na biračkim mestima".

Amerikanci su podeljeni po partijskoj liniji kada je reč o Trampovim namerama. Demokrate uglavnom smatraju da predsednik pokušava da pomogne sebi politički, dok većina republikanaca veruje Trampovim tvrdnjama da želi da zaštiti integritet američkih izbora.

Pojedini pravni eksperti upozoravaju da bi Trampovi učestali napadi mogli da podriju veru njegovih pristalica u izborni proces zbog čega bi možda teže prihvatili ishod izbora, u slučaju da Tramp izgubi, prenosi Rojters.

Pandemija koronavirusa, koja je zarazila milione Amerikanaca i odnela više od 156.000 hiljada života, dramatično je promenila političku situaciju u zemlji.

Mnogi glasači zabrinuti su zbog širenja virusa što je dovelo i do znatno povećanog obima glasanja poštom tokom ovogodišnjih stranačkih izbora na kojima su birani predsednički kandidati. Pala je i Trampova popularnost, zbog kritika načina na koji je odgovorio na pandemiju.

Oko 57 odsto Amerikanaca saopštilo je da ne podržava Trampov odgovor na pandemiju, dok 38 odsto podržava, pokazuju rezultati ankete sprovedene od 3. do 4. avgusta. Istraživanje Rojtersa i Ipsosa sprovedeno je na internetu širom SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG