Linkovi

Pošta SAD upozorava države na rizike glasanja poštom


Sortiranje glasačkih listića, koji su poslati poštom, u državi Vašington. (Foto: AP/Ted S. Warren)
Sortiranje glasačkih listića, koji su poslati poštom, u državi Vašington. (Foto: AP/Ted S. Warren)

Pošta SAD upozorava američke države od obale do obale da ne može da garantuje da će svi glasački listići koji budu poslati poštom za novembarske izbore stići na vreme da budu prebrojani, iako budu poslati do predviđenog roka, prenosi agencija Asošijeted pres.

Birači i zakonodavci iz obe stranke u nekoliko država takođe su izrazili zabrinutost zbog toga što se u pojedinim područjima uklanjaju poštanska sandučad, u koja mnogi Amerikanci koji glasaju poštom ubacuju svoje glasačke listiće.

Čak i dok predsednik Donald Tramp kritikuje rasprostranjeno glasanje poštom, očekuje se da će zbog pandemije koronavirusa ogroman broj glasačkih listića biti poslat poštom.

Pisma, u kojima Pošta upozorava države na moguće probleme, pokrenula su pitanje da li će biti prebrojani glasovi mnogih Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za glasanje poštom. Upravnik Pošte Luis Dedžoj je međutim u svom pismu liderima demokrata u Kongresu naveo da mu nije namera da se glasovi ne prebroje.

"Pošta samo traži od zvaničnika i birača da realno razmotre kako slanje pošte funkcioniše i da imaju na umu standarde kada je reč o njenom isporučivanju, da bi imali dovoljno vremena da glasaju poštom", napisao je Dedžoj, istaknuti donator Trampove političke kampanje, koji je nedavno imenovan za upravnika, podseća AP.

Tramp, iako i sam glasa poštom, više puta je kritikovao napore da se omogući većem broju ljudi da glasa na daj način, tvrdeći bez dokaza da bi to dovelo do izbornih neregularnosti.

Pismo, upućeno svim državama i prestonici Vašingtonu, Pošta je objavila na svom vebsajtu. U većini država postoje veća ograničenja u pogledu roka do kada glasački listići moraju biti poslati.

Zbog zakona, "postoji rizik da glasački listići koji budu traženi blizu zakonskog roka neće biti vraćeni poštom na vreme da budu prebrojani", upozorava se u pismu. Mnogi državni zvaničnici kritikovali su taj potez.

“Reč je o duboko zabrinjavajućem razvoju događaja koji predstavlja deo jasnog pokušaja Trampove administracije da suzbije glasanje", ocenio je demokratski guverner Virdžinije Ralf Nortam i poručio da će osigurati da svi birači u toj državi mogu da glasaju.

Kim Vajmen, republikanska državna sekretarka Vašingtona, države u kojoj se u potpunosti glasa poštom, saopštila je da je slanje biračkog materijala milionima glasača "rutinska operacija Pošte SAD".

“Politizacija tih administrativnih procesa je opasna i podriva poverenje javnosti u naše izbore. Ovaj obim rada nije neobičajen i uverena sam da je Pošta spremna da ga obavi", navela je Vajmen u saopštenju.

XS
SM
MD
LG