Linkovi

Istraživanje: Donald Tramp suočen sa pesimizmom Amerikanaca


Predsednik SAD Donald Tramp tokom govora u Pensilvaniji 20. avgusta 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom govora u Pensilvaniji 20. avgusta 2020. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

Predsednik Amerike Donald Tramp obećava da će pokazati optimističnu viziju za Ameriku, ove nedelje na Republikanskoj konvenciji. Ali to će slušati i javnost, koja je jako pesimistična u vezi sa smerom u kome ide zemlja i jako nezadovoljna načinom na koji se on i federalna vlada bore protiv pandemije koronavirusa.

Većina Amerikanaca misli da nije dovoljno urađeno da se pomogne pojedincima, malim preduzećima i školama dok traje pandemija, prema najnovijem istraživanju agencije AP i NORC, Centra za istraživanje javnosti. Samo 31 odsto Amerikanaca podržava način na koji Tramp vodi borbu protiv pandemije, veliki pad od 44 odsto u martu, kada je virus počeo da se širi Sjedinjenim Državama.

Negativan stav javnosti o načinu na koji Tramp vodi bitku protiv koronavirusa, stavlja ga u defanzivan položaj kako se bliži odmeravanje snaga sa demokratom Džozefom Bajdenom na novembarskim izborima. Jedan od izazova za republikansku konvenciju je da ubedi Amerikance da će se nešto promeniti ili popraviti u njegovom odgovoru na pandemiju ako mu glasači daju još 4 godine u Beloj kući.

Ipak, Tramp je pokazao jako malo spremnosti da prizna da je potrebna ikakva korekcija. On je više puta ponavljao da je virus skoro iskorenjen, čak i dok je ubrzano rastao broj slučajeva, i to u državama koje su mu potrebne za pobedu. Takođe je insistirao na tome da je Amerika bolje od ostalih država zaustavila pandemiju, iako SAD ima najviši broj slučajeva u svetu, više od 5, 7 miliona, i najviše preminulih, preko 176 hiljada.

"Da bi ubedio, treba da postoji strategija, a ne samo retorika", rekao je Vit Ajers, republikanski istraživač javnog mnenja, o Trampovim izazovima ove nedelje.

Predsednik u nedelju sa 4 večeri konvencije ulazi sa prosečnim rejtingom od 35 odsto. To je pad sa 43 odsto koliko je imao u martu, ali i dalje i u okvirima u kojima se kretao većinom svog mandata. Ukoliko padne ispod toga dok se približava izborni dan, to bi moglo da napravi razliku u njegovim nadama za reizbor.

Njega podržavaju uglavnom republikanci, 79 odsto njih odobrava kako obavlja posao, a samo 5 odsto demokrata.

Tramp takođe mora da se suoči sa uvreženim negativnim stavovima Amerikanaca u vezi sa pravcem u kom vodi zemlju, dok od glasača traži da mu povere mandat, umesto da daju poverenje Bajdenu. Anketa AP i NORC pokazala je da samo 23 odsto ispitanih smatra da nacija ide u dobrom pravcu, dok 75 odsto misli da je pogrešan.

Republikanski strateg Geil Gičo izjavila je da je raspoloženje građana imperativ za predsednika i da zbog toga treba da ima optimističan ton tokom konvencije.

"Najvažnije jvreme za optimizam je onda kada buja pesimizam. Tada je najpotrebniji i daje najbolje rezultate", rekla je Gičo, koja je bila savetnica senatoru Mitu Romniju u njegovoj predsedničkoj kampanji 2012.

Najviše rejtinge Tramp beleži u domenu ekonomije: 47 odsto Amerikanaca podržava njegovo liderstvo u ekonomiji, što je ipak pad sa 56 odsto u martu. Očekuje se da Tramp jako insisira na svojim ekonomskim uspesima tokom konvencije, uz napomenu da će kako bude slabila pandemija koronavirusa, ponovo uvesti zemlju u period stabilnog rasta i otvaranja radnih mesta.

Trampovi savetnici će takođe iskoristiti Bajdenovu najavu da će zatvoriti državu da spreči širenje virusa, ako tako budu preporučivali zdravstveni zvaničnici. Oni veruju da je Amerikancima dosta restrikcija i da su fokusirani na načine da se bezbedno otvori ekonomija i da privreda radi.

XS
SM
MD
LG