Linkovi

Umesto na konvencijama, Tramp prihvata nominaciju iz Bele kuće, Bajden iz svog doma


Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)
Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)

Bivši potpredsednik Džo Bajden neće putovati u Viskonsin da prihvati nominaciju demokrata za kandidaturu za predsednika tokom partijske nacionalne konvencije ovog meseca, zbog straha od koronavirusa, naveli su stranački zvaničnici.

Odluka da Bajden i drugi zvaničnici ne idu u Milvoki, gde su demokrate planirale da održe konvenciju koja bi trajala nekoliko dana, označava da će događaj planiran od 17. do 20. avgusta biti skoro u potpunosti virtuelan. Bajden će prihvatiti imenovanje i obratiti se naciji iz svog doma u Delaveru, navela je Demokratska stranka.

S druge strane, republikanski predsednik Donald Tramp naveo je da će verovatno svoj govor o prihvatanju nominacije održati iz Bele kuće, krajem meseca.

Ove promene u poslednjem momentu su samo podsetnik kako je pandemija izazvala poremećaj u tradicionalnoj kampanji za predsedničke izbore 3. novembra. Predsedničke konvencije su obično bile događaj koji se prenosi na televiziji, gde su držani vatreni govori pred partijskim poklonicima.

Demokratski nacionalni komitet (DNC) naveo je da je odluka doneta da bi se zaštitilo zdravlje stanovnika Milvokija, kao i ogromnog broja ljudi koji bi učestvovali na nacionalnoj konvenciji.

Konvencija će biti događaj od dva sata svako veče u udarno vreme, sa uključenjima iz cele zemlje, naveo je DNC.

"Od samog početka pandemije, stavljamo zdravlje i bezbednost američkog naroda na prvo mesto", navodi predsedavajući DNC Tom Perez u saopštenju.

Republikanska konvencija trebalo je da bude održana u Šarlotu u Severnoj Karolini, pre nego što je Tramp pomerio deo događaja u Džeksonvil na Floridi, pošto je guverner Severne Karoline upozorio da može neće dozvoliti velika okupljanja.

Međutim, širenje zaraze koronavirusom na Floridi navelo je Trampa da otkaže planove. Samo jedno veče konvencije, veče za nominaciju, održaće se u Šarlotu, objavio je Tramp u intervjuu za Foks Njuz u sredu.

Tramp je rekao da će veliki deo konvencije biti virtuelan i da će biti govora održanih uživo sa raznih lokacija, uključujući njegovo obraćanje naciji 27. avgusta

XS
SM
MD
LG