Linkovi

Trampova savetnica Kelien Konvej podnela ostavku


Savetnica Bele kuće Kelien Konvej razgovara sa novinarima u Beloj kući u Vašingtonu
Savetnica Bele kuće Kelien Konvej razgovara sa novinarima u Beloj kući u Vašingtonu

Kelien Konvej, dugogodišnja savetnica predsednika Donalda Trampa poznata po verbalnim okršajima sa novinarima, saopštila je u nedelju uveče da podnosi ostavku kako bi se posvetila porodici.

53-godišnja Konvej bila je uz Trampa od prvog dana i vodila njegovu kampanju 2016. godine, koja je milijardera i zvezdu rijaliti televizije "katapultirala" do Bele kuće i najmoćnijeg položaja na svetu.

Međutim, protekle četiri godine velike lojalnosti prema Trampu, tokom kojih je često branila predsednika na televiziji, i u neformalnim razgovorima sa novinarima, uzele su danak kod energične i borbene savetnice, koja je skovala frazu "alternativne činjenice".

Dok je Kelien poznata kao jedna od najvatrenijih branilaca predsednika Trampa, njen suprug, istaknuti vašingtonski pravnik Džordž Konvej je oštar kritičar predsednika. Glasno i više puta je dovodio u pitanje njegovu mentalnu spremnost za položaj koji zauzima.

"Krajem meseca ću postepeno prestati da radim u Beloj kući", saopštila je Konvej. "Džordž takođe menja neke stvari. Ne slažemo se oko mnogo toga ali smo jedinstveni u pogledu onoga što je najvažnije - naša deca."

Konvej je dodala da njihovo četvoro dece počinje novu akademsku godinu preko interneta.

"Kao što milioni roditelja širom zemlje znaju, za decu koja "daljinski idu u školu" potreban je stepen pažnje i budnosti kakav nije uobičajen u današnje vreme", rekla je Kelien.

"Za sada, i za moju voljenu decu, biće manje drame a više mame."

Kelien Konvej saopštila je da se povlači iz Bele kuće dan pošto je njena 14-godišnja ćerka Klaudija na Tviteru napisala da je "duboko pogođena" što će njena majka govoriti na republikanskoj konvenciji i obećala da će da traži pravno osamostaljivanje od roditelja "zbog godina trauma iz detinjstva i zlostavljanja".

"Alternativne činjenice"

Džordž Konvej je najavio da se povlači iz Linkoln projekta, grupe čiji je jedan od osnivača a koju čine republikanci koji se protive predsedniku Trampu. Konvej takođe "uzima odmor od Tvitera", koji je često koristio da napadne predsednika.

Antipatija je bila uzajamna, a Tramp je Konveja nazivao "mužem iz pakla".

Kelien Konvej je samo nekoliko dana pošto je Tramp stupio na dužnost privukla širu pažnju pošto je iskovala termin "alternativne činjenice", braneći netačnu tvrdnju Bele kuće da je masa građana okupljena na inauguraciji 45-og predsednika bila veća od one na Obaminoj inauguraciji.

2017. branila je Trampovu zabranu imigracije pominjući "masakr u Bouling Grinu", teroristički napad koji se zapravo nikada nije dogodio.

Savetnica predsednika Trampa Kelien Konvej imala je kontroverzan odnos sa novinarima koji prate Belu kuću i često ulazila u verbalne "čarke" sa njima.
Savetnica predsednika Trampa Kelien Konvej imala je kontroverzan odnos sa novinarima koji prate Belu kuću i često ulazila u verbalne "čarke" sa njima.

Tokom Trampovog mandata, bila je poznata i ozloglašena po verbalnim okršajima sa novinarima. Često je nalazila način da promeni temu, pitanje "vrati" novinaru ili se žali na sadržaj pitanja.

Pravnica i stručnjak za istraživanja javnog mnjenja po profesiji, zadržala se na svojoj poziciji u Beloj kući dok su brojni drugi saradnici dolazili i odlazili, neki otpušteni, neki primorani da daju ostavku a drugi su napuštali administraciju zbog nekog skandala.

Konvej je izjavila da je odlazak iz Bele kuće bio njena lična odluka. "Bio je to potpuno moj izbor, i moj stav. Saopštiću kasnije svoje buduće planove", rekla je.

XS
SM
MD
LG