Linkovi

Glasanje poštom - brige, prednosti, izazovi...


Glasački listići za glasanje poštom u sedištu Izborne komisije okruga King u Rentonu, u državi Vašington, koja od 2011. nudi glasanje poštom. (Foto: AP/ /Ted S. Warren)
Glasački listići za glasanje poštom u sedištu Izborne komisije okruga King u Rentonu, u državi Vašington, koja od 2011. nudi glasanje poštom. (Foto: AP/ /Ted S. Warren)

Zbog zabrinutosti u vezi sa koronavirusom sve veći broj američkih država uvodi opciju glasanja poštom umesto lično na novembarskim predsedničkim izborima. Glasanje poštom ima dugu istoriju u Sjedinjenim Državama i datira još od ere građanskog rata. Međutim, predsednik Donald Tramp tvrdi da će glasanje poštom dovesti do izbornih neregularnosti i višemesečne neizvesnosti posle glasanja.

Neki građani države Njujork su uprkos pretnji od koronavirusa izašli lično da glasaju na demokratskim stranačkim izborima. Međutim, mnogi su glasali poštom, što je preopteretilo izborni sistem, koji nije bio spreman za to. Šest nedelja kasnije, izborni rezultati u nekim okruzima još nisu bili poznati.

Predsednik Donald Tramp je u više navrata upozorio da bi, ako se države oslanjaju na glasanje poštom na novembarskim predsedničkim izborima, moglo da dođe do iste vrste odlaganja objavljivanja rezultata.

“Nećete znati izborne rezultate nedeljama, mesecima, možda godinama posle izbora. Možda nikada nećete znati izborne rezultate. I to me brine. Biće nameštanja”, rekao je Tramp.

Izborni zvaničnici navode da su neregularnosti na glasanju u SAD veoma retke, čak i kada se radi o glasanju poštom. Većina država omogućava glasanje poštom, ali ove godine mnogi očekuju da će im biti potrebno dodatno vreme da prebroje veliki broj glasačkih listića tokom pandemije.

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

To ne bi bio prvi put da je odloženo objavljivanje rezultata na američkim izborima. Kontroverzna odluka u trci 2000. između Ala Gora i Džordža Buša mlađeg odložena je više od mesec dana, zbog ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi. Predstojeći novembarski izbori bi mogli da budu još kontroverzniji.

“Sada smo u izuzetno polarizovanoj situaciji. Stoga je svaka stvar iza scene, koju bi neki kandidat mogao da ospori - problem. Ovog puta, veliki problem neće biti samo jedna država poput Floride. Mislim da ima tri do četiri države, možda čak pet, gde će biti potrebna dodatna nedelja dana za objavu rezultata”, smatra Metju Vejl iz Centra za dvostranačku politiku.

I mada je Tramp povukao sugestiju da bi izbori trebalo da budu odloženi, on i dalje podstiče sumnje povodom glasanja poštom.

Ričard Hansen, profesor izbornaog prava na Univerzitetu Kalifronija u Irvajnu izneo je jedan potencijalni scenario:

“Ako veći broj njegovih pristalica glasa lično i on vodi tokom izborne noći mogao bi da tvrdi, kao što je već tvrdio, da su glasački listići pristigli poštom lažni i da pokuša da proglasi pobedu”.

Trampov izborni štab tužio je državu Nevadu, u kojoj su na čelu demokrate, zbog planova da pošalje glasačke listiće poštom svim registrovanim biračima.

Tramp protiv glasanja poštom, ali ne i na Floridi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Međutim, u ključnoj državi Floridi, gde su na čelu Republikanci, predsednik je ohrabrio glasanje poštom, rekavši da su “sadašnji i bivši “ guverneri te države "očistili" izborni sistem, učinivši ga bezbednim.

“Zahvaljujući dvojici guvenera postoji odličan sistem glasanja poštom”.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi da glasa poštom u novembru, ali postoji sve veće neslaganje o tome da li je to zaista bezbedno.

“Sada je daleko više verovatno da će demokrate pre nego republikanci reći da žele da glasaju poštom”, kaže Karlin Bouman iz instituta "Ameriken enterprajz".

Povećanje broja birača u nekim državama bi pomoglo Bajdenu. U drugim, poput Floride, ono bi pomoglo Trampu.

Ko god da pobedi na izborima, analitičari navode da će glavni izazov biti da se obezbedi da obe stranke vide rezultate kao kredibilne.

XS
SM
MD
LG